(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte kroz legendu o okamenjenim svatovima u Đavoljoj varoši i uživajte u domaćoj hrani uz jedinstveno Prolom pivo

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

13.8.2020 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte kroz legendu o okamenjenim svatovima u Đavoljoj varoši i uživajte u domaćoj hrani uz jedinstveno Prolom pivo (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte kroz legendu o okamenjenim svatovima u Đavoljoj varoši i uživajte u domaćoj hrani uz jedinstveno Prolom pivo
Na padinama Radan planine, na jugu Srbije, okružene netaknutom prirodom, Prolom Banja i Đavolja varoš, oličenje su dragocenosti i unikatnosti među turističkim atrakcijama u... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Prošetajte kroz legendu o okamenjenim svatovima u Đavoljoj varoši i uživajte u domaćoj hrani uz jedinstveno Prolom pivo

Na padinama Radan planine, na jugu Srbije, okružene netaknutom prirodom, Prolom Banja i Đavolja varoš, oličenje su dragocenosti i unikatnosti među turističkim atrakcijama u Srbiji.

Foto: AD Planinka/Socialismo doo

Čitavo područje Radan planine predstavlja svojevrsnu ekološku oazu, jer u prečniku od 50 kilometara nema nikakvih industrijskih postrojenja ni prometnih saobraćajnica.

Ušuškane prirodom, odlikovane specifičnim karakteristikama, Prolom Banja i Đavolja varoš kroz sadržaje koje nude, turistima pružaju jedinstveno iskustvo, rekla je za Biznis.rs marketing menadžer Prolom banje Tamara Petrović.

Foto: AD Planinka/ Studio Master

Autentičnost oba lokaliteta leži u jedinstvenim sadržajima koje oni nude, a za koje se, u oba slučaja, najvećim delom pobrinula sama priroda.
Simbol Prolom Banje je, pre svega, lekovita Prolom voda superiornih balneoloških vrednosti, na čijim je lekovitim svojstvima i zasnovan bogat zdravstveni program banje.

Foto: AD Planinka/ Studio Master

“Prolom Banja nudi udoban smeštaj, dobru hranu, savremene tretmane lečenja uz specijalizovano osoblje, Wellness centar na tri nivoa, otvorene i zatvorene bazene, ali i bogat kulutno-zabavni program”, kaže Petrović.

Đavolja varoš – čudo prirode

Okružen zelenilom i šumama, nedaleko od Prolom Banje, smešten je spomenik prirode “Đavolja Varoš” koji predstavlja spoj dva fenomena: zemljanih figura, kao specifičnih oblika reljefa i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Foto: AD Planinka/Socialismo doo

Atraktivnost ovog lokaliteta leži u kontrastima rustičnih figura i beskonačnog zelenila čineći Đavolju varoš pravim čudom prirode, jedinstvenim i veoma retkim u svetu.

Sa druge strane, “Đavolja varoš” autentična je zbog zemljanih figura i izrazito kisele vode. Ona poseduje 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija sa kamenim kapama na vrhu koje nastaju kao rezultat specifičnog erozivnog procesa koji traje vekovima. Figure se obrazuju, rastu, menjaju, skraćuju, postepeno nestaju i ponovo stvaraju.

Foto: AD Planinka/Socialismo doo

Druga prirodna retkost u „Đavoljoj Varoši“ su dva izvora vode specifičnih svojstava – „Đavolja voda“ koja se nalazi u neposrednoj blizini zemljanih piramida u „Đavoljoj jaruzi“, kao i „Crveno vrelo“, čija voda se zbog ravnog terena razliva u veoma tankom sloju i otiče u korito obližnjeg Žutog potoka.

Foto: AD Planinka/Socijalismo doo

Zbog oksidacije gvožđa koju voda sadrži u velikim količinama stvara se crvena terasa lepezastog oblika koja u prostoru deluje veoma atraktivno.

Legenda koja još traje

Kako kazuje legenda, nekada su u Đavoljoj Varoši živeli skromni, mirni svojoj veri privrženi stanovnici. To je smetalo đavolu pa im je on spremio „đavolju vodu“ da zaborave na rodbinske odnose.

Foto: AD Planinka/Socialismo doo

Pošto su pili “đavolju vodu”, omamljeni meštani reše da venčaju brata i sestru. Đavolji plan je pokušala da spreči vila, koja prema legendi i dan-danas drži pod svojom zaštitom ovaj kraj. Međutim, vila nije uspela da urazumi svatove, i oni krenuše sa mladencima ka crkvi na venčanje.
Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, a hladan vetar koji je duvao okameni svatove sa mladencima.

Nezaobilazno kulturno nasleđe

Prolom Banja se prostire na podneblju koje odlikuje bogato i sadržajno kulturno-istorijsko nasleđe. O tome svedoče brojne crkve koje su građene u različitim istorijskim razdobljima na ovim prostorima, kaže Petrovićeva.
Crkva Lazarica obnovljena je 1890. godine i jedina je crkva brvnara u Topličkom kraju. Po narodnom predanju, kod ove crkve se pričestio deo vojske kneza Lazara uoči Kosovske bitke. U porti crkve postoji šest stabala uvijenih šljiva, koje predstavljaju poseban raritet.

Foto: AD Planinka/Studio Master

Crkva Preobraženja Gospodnjeg nalazi se na vidikovcu preko puta hotela Radan i do nje se stiže preko atraktivnog pešačkog mosta. Reč je o crkvi izgrađenoj 2013. godine, uz blagoslov Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. Sa ovog vidikovca se pruža veličanstven pogled na celu banju. Ispod crkve se stepenicama stiže do Etno krčme, a dalje pešačkom stazom do crkve Lazarice.

Zadužbine i neolitsko nalazište u samom okruženju

U Kuršumliji, koja se nalazi na dvadesetak kilometara od Prolom Banje, nalaze se prve zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka – Crkva Svetog Nikole i Crkva Svete Bogorodice.

Takođe, tu je i Neolitsko nalazište Pločnik, udaljeno svega 28 kilometara. Staro 7.500 godina, te kao takvo predstavlja bogato nalazište artefakata iz neolitskog doba, kada su na ovom lokalitetu postojale prve topionice bakra na svetu.

Gastronomski specijaliteti uz jedinstveno Prolom pivo

Pored istorije i kulture, Prolom Banju odlikuju i bogati gastronomski sadržaji. Etno krčma, smeštena je u samoj Banji, a pruža turistima priliku da probaju domaće specijalitete ispod sača poput pite rednice, paprike na kajmaku, specijaliteta od mesa, kao i jedinstveno Prolom pivo.

Foto: AD Planinka/Socvialismo doo

Ovo pivo proizvodi se od Prolom vode u pivari u okviru hotelskog kompleksa i dostupno je jedino u Prolom i Lukovskoj Banji.

Atraktivni sadržaji za decu i tinejdžere

U okviru hotelskog kompleksa na raspolaganju su zatvoreni bazen i akva park, zatim, igraonica na otvorenom i u samom hotelu sa vaspitačem, pa dok roditelji uživaju u Wellness ili terapijama, deca su na sigurnom, zbrinuta i animirana.

Foto: AD Planinka/Socialismo doo

“Kada to uslovi dozvoljavaju, banjski rekreator organizuje igre bez granica, školu plivanja na bazenu, druženja za decu, gostovanja mađioničara i brojne druge aktivnosti. Tinejdžerima je na raspolaganju i sala za zabavu sa stolom za stoni tenis, bilijarom, pikadom i opremom za sony, kao i WiFi 24 časa”, navodi Petrović.

Uvek se traži mesto više

Prolom Banja u saradnji sa Ministarstvom turizma i ove godine podržava akciju dodele vrednosnih vaučera i zajedno sa Lukovskom Banjom, jedna je od lidera po broju preuzetih vaučera.

Foto: AD Planinka/Studio Master

“Ove godine zabeležen je veći broj novih gostiju, koji prvi put posećuju naše banje, kao i povećan broj mladih u ukupnom broju gostiju”, kaže menadžer.
Prolom Banja važi za banju u kojoj se redovno traži mesto više. “Težimo da izađemo u susret svakoj rezervaciji, ali i da zadržimo kvalitet usluge i optimalnu popunjenost kapaciteta, tako da se naši gosti osećaju komforno i udobno”, navodi Petrović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...