Dve godine kasnije od prvobitnih planova

Francuska odložila smanjenje deficita ispod tri odsto do 2029. godine

EUVesti

2.10.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska odložila smanjenje deficita ispod tri odsto do 2029. godine Francuska odložila smanjenje deficita ispod tri odsto do 2029. godine
Francuska mora da smanji javni finansijski deficit i javni dug, upozorio je novi francuski premijer Mišel Barnije (Michel Barnier) u obraćanju parlamentu. Istovremeno je... Francuska odložila smanjenje deficita ispod tri odsto do 2029. godine

Francuska mora da smanji javni finansijski deficit i javni dug, upozorio je novi francuski premijer Mišel Barnije (Michel Barnier) u obraćanju parlamentu.

Istovremeno je najavio veće poreze i smanjenje javne potrošnje. Prema njegovoj oceni, javnofinansijski deficit će do 2029. godine biti smanjen ispod tri odsto BDP-a, dve godine kasnije od prvobitnih planova, piše Seebiz.

„Naš cilj je da smanjimo deficit na pet odsto BDP-a 2025. godine“, rekao je Barnije u parlamentu i dodao da su na putu da dostignu cilj od tri odsto 2029. godine.

Ovo je dve godine kasnije nego što je prvobitno planirano. Bivši ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) obećao je sredinom septembra da će deficit do 2027. godine biti smanjen ispod tri odsto BDP-a, ali su i tada mnogi analitičari upozoravali da to neće biti moguće.

Prema Barnijeu, dve trećine smanjenja deficita planiranog za 2025. godinu biće postignuto smanjenjem javne potrošnje. Javna potrošnja predstavlja 57 odsto francuskog BDP-a, dok je prosek EU 49 odsto, naglasio je francuski premijer.

Barnije je francuski javni dug, koji iznosi više od 3.200 milijardi evra, nazvao „Damoklovim mačem koji visi nad glavom Francuske i svakog Francuza”. Otplata duga je druga najveća budžetska stavka posle obrazovanja, rekao je on.

Što se tiče prihoda, Barnije je istakao da su porezi u Francuskoj već među najvišima u svetu. Istakao je i važnost pravedne raspodele poreskog opterećenja.

Vlada bi posebno pozvala velike, visokoprofitne kompanije da doprinesu balansiranju javnih finansija bez ugrožavanja francuske konkurentnosti, objasnio je on.

Pariz će, takođe, pokušati da poveća iznos poreza koji se prikuplja od najbogatijih Francuza tako što će im otežati da iskoriste pravne rupe za smanjenje poreskog opterećenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.