Nezadovoljstvo zbog nepoštovanja dogovora o Brexitu

Francuski ribari najavili blokadu Lamanša

EUSvetVesti

24.11.2021 09:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Francuski ribari najavili blokadu Lamanša Francuski ribari najavili blokadu Lamanša
Francuski ribari najavili su blokadu drumskog i pomorskog tereta za Veliku Britaniju kroz Kale i druge luke na kanalu Lamanš, zbog intenziviranja visemesečnog spora... Francuski ribari najavili blokadu Lamanša

Francuski ribari najavili su blokadu drumskog i pomorskog tereta za Veliku Britaniju kroz Kale i druge luke na kanalu Lamanš, zbog intenziviranja visemesečnog spora oko dozvola za ribarenje u britanskim vodama.

Francuska tvrdi da je Velika Britanija nepravedno uskratila dozvole za oko 150 francuskih brodova. London insistira na tome da ima pravo da traži sve dokaze o evidenciji da francuski brodovi rade u obalskim vodama Velike Britanije, prenosi BBC.

Razgovori dve vlade i Evropske komisije o pravima na ribolov posle Brexita bili su glavna tačka sporenja pri izlasku Velike Britanije iz EU. Ribari navode da „insistiraju da EK ozbiljno shvati svoje odgovornosti i osigura da se sporazum o Brexitu poštuje“, i podsećaju London da njegovi ribari imaju pristup tržištu EU.

Francuski ribari preuzimali su i ranije u svoje ruke rešavanje ovog spora. Blokirali su kamione koji su prevozili ribu iz britanskih voda do prerađivačkih centara u Francuskoj u aprilu i maju. Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obećao je ribarima da neće biti napušteni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...