ministar finansija kaže da ekonomija "sada radi sa 99 odsto snage kao pre krize"

Francuski uslužni sektor ne može da isprati tempo rasta iz prethodnih meseci

EUVesti

3.9.2021 20:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuski uslužni sektor ne može da isprati tempo rasta iz prethodnih meseci Francuski uslužni sektor ne može da isprati tempo rasta iz prethodnih meseci
Poslovne aktivnosti u Francuskoj su usporile tokom avgusta, pošto su prethodna četiri meseca beležile više stope. Oseća se nedostatak kadrova u pojedinim industrijskim sektorima,... Francuski uslužni sektor ne može da isprati tempo rasta iz prethodnih meseci

Poslovne aktivnosti u Francuskoj su usporile tokom avgusta, pošto su prethodna četiri meseca beležile više stope. Oseća se nedostatak kadrova u pojedinim industrijskim sektorima, a osećaju se i pritisci na strani potrošnje, pokazuje redovno mesečno istraživanje analitičke kuće IHS Markit.

Kako prenosi Reuters, indeks menadžera nabavki IHS Markit (PMI) u francuskom sektoru usluga, pao je na 56,3 poena u avgustu (za 0,5 odsto), što je najniži rezultat još od aprila. Sektor usluga je dominantan u francuskoj privredi.

Ukupni konačni kompozitni PMI indeks IHS Markita, koji uključuje uslužne i proizvodne sektore, pao je na 55,9 procentnih poena u avgustu sa 56,6 u julu, no bio je u skladu s očekivanjima.

Oba indeksa su ostala na nivoima iznad 50 bodova, što je u ovom trenutku najbitnije. „Ekonomski oporavak u Francuskoj nastavljen je i tokom avgusta“, naveo je viši ekonomista IHS Markita, Džo Hajes (Joe Hayes). Prema njegovim rečima, i dalje postoji velika potražnja, a kompanije prilagođavaju svoju radnu snagu kako bi odgovorile na rastuću tražnju.

Problemi u lancu snabdevanja zbog pandemije nastavili su da ograničavaju zalihe sirovina, sa malim porastom cena zabeleženim u julu. U međuvremenu, vlada nastoji da ukine većinu svojih programa podrške za kompanije.

Druga po veličini ekonomija evrozone potrošila je 80 milijardi evra, što je skoro četiri odsto BDP-a, na različite programe podrške, kako bi podržala rad kompanija tokom krize izazvane korona virusom. Ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire) naglasio je da ekonomija sada radi sa 99 odsto snage kao pre krize, a glavni cilj je ekonomski rast od šest odsto u toku ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...