Velike akvizicije dovode do monopolizacije tržišta

FTC rešena da spreči pripajanje kompanija Nvidia i Arm

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

4.12.2021 16:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FTC rešena da spreči pripajanje kompanija Nvidia i Arm FTC rešena da spreči pripajanje kompanija Nvidia i Arm
Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) u četvrtak je tražila da se blokira 40 milijardi dolara vredna akvizicija firme Arm koju je pokrenula kompanija Nvidia,... FTC rešena da spreči pripajanje kompanija Nvidia i Arm

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) u četvrtak je tražila da se blokira 40 milijardi dolara vredna akvizicija firme Arm koju je pokrenula kompanija Nvidia, i tako obustavila jedan od najvećih poslova u industriji čipova u istoriji.

Iz FTC su saopštili da bi ugovor između kompanije Nvidia, koja proizvodi čipove, i firme Arm, koja se bavi njihovim licenciranjem i konfiguracijom, negativno uticao na konkurenciju na tržištu i oštetio korisnike. Predloženi ugovor dao bi kompaniji Nvidia mogućnost da kontroliše kompjuterske tehnologije i dizajn na koje se oslanjaju i njihovi rivali pri razvijanju konkurentnih proizvoda.

“Tehnologije sutrašnjice zavise od očuvanja današnjih konkurentnih i inovativnih tržišta čipova”, rekla je direktorka biroa za konkurenciju u FTC Holi Vedova (Holly Vedova).

Ona je dodala da bi predloženi ugovor izmenio motive firme Arm i dozvolio joj da nepravedno potkopava rivale kompanije Nvidia, piše The New York Times.

Federalni antimonopolski regulatori su obećali da će detaljnije istraživati korporativna pripajanja kako bi suzbili monopolizaciju s ciljem da obnove konkurenciju u privredi.

Administracija je takođe obećala da će istražiti i telekomunikaciona, farmaceutska i tržišta gasa kako bi se spustile potrošačke cene pretplata na kućni internet, kao i cene gasa benzinskim pumpama. Prošlog meseca Ministarstvo pravde je tužbom sprečilo pripajanje izdavačke kuće Penguin Random House i njenog rivala Simon & Schuster.

Kompanija Nvidia je saopštila da će odgovoriti na tužbu FTC. Kako navode iz kompanije, daće sve od sebe da dokažu da ova akvizicija može biti korisna za industriju i promociju konkurencije.

Ukoliko tužba FTC bude uspešna, neće mnogo uticati na finansije dveju kompanija. Akcije kompanije Nvidia neznatno su porasle u trgovanju nakon zatvaranja berze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...