Tehnološka firma planira da ulaže u Ai čipove i metaverzum

Akcije kompanije Nvidia skočile za skoro četiri odsto

BerzaNovacSvetVesti

18.11.2021 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije kompanije Nvidia skočile za skoro četiri odsto Akcije kompanije Nvidia skočile za skoro četiri odsto
Iz kompanije Nvidia Corp najavljeno je da će prognoze prihoda u četvrtom kvartalu biti objavljene u sredu. Glavna opklada na berzi je vezana za... Akcije kompanije Nvidia skočile za skoro četiri odsto

Iz kompanije Nvidia Corp najavljeno je da će prognoze prihoda u četvrtom kvartalu biti objavljene u sredu. Glavna opklada na berzi je vezana za rast poslovne aktivnosti u centru za obradu podataka ove kompanije, koja planira da uloži u veštačku inteligenciju (AI) i metaverzum.

Oblast interneta u kojoj se upotrebljava virtuelna realnost kao sredstvo za komuniciranje privukla je pažnju javnosti nakon što je iz Facebooka, odnosno Mete, rečeno da će uložiti kapital u nju.

Ovaj potez je veliki podsticaj i za kompaniju Nvidia, koja je najveći proizvođač grafičkih i AI čipova, jer će aplikacija metaverzuma zahtevati više kompjuterske snage i veću tražnju čipova.

Ova kompanija je prošlog meseca pustila u prodaju Omniverse Enterprise, set softverskih alata koji omogućavaju kompanijama da sarađuju na izgradnji virtuelnih svetova i koriste kompjutersku snagu koja potiče iz čipova tehnološke firme, prenosi Reuters.

Generalni direktor kompanije Nvidia Džensen Huang (Jensen Huang) kaže da je uveren da će kompanija mogla da ima značajan prihod od gotovo 40 kreatora i korisnika virtuelne realnosti. U kompaniji smatraju da će polovina prihoda iz Omniversa dolaziti zahvaljujući čipovima, dok će druga polovina biti vezana za softver.

Prema Huangovim rečima, postoji verovatnoća da će virtuelnih svetova biti više nego što danas ima veb-sajtova jer ih je lakše napraviti.

Kako se navodi u podacima IBES iz kompanije Refinitiv, očekuje se da će Nvidia u ovom kvartalu zaraditi oko 7,4 milijarde dolara, uzimajući u obzir dva odsto manju ili višu svotu od 6,86 milijardi dolara, koliko procenjuju analitičari.

Akcije kompanije su skočile za skoro četiri odsto u produženom trgovanju, nakon što im se u toku 2021. cena duplirala u odnosu na prošlu godinu.

Nvidia je do sada uspešno izbegavala probleme vezane za lance nabavke i nestašicu čipova, ali cene nabavke primetno rastu. Navodi se da su neizmirene obaveze tehnološke kompanije za kupovine i nabavke narasle do 6,9 milijardi dolara, što je znatno veće u odnosu na svotu od 2,57 milijardi koju je trebalo isplatiti godinu dana ranije. Kompanija je uplatila 1,6 milijardi samo u prošlom kvartalu kako bi osigurala zalihe.

Analitičari očekuju rast od 3,13 milijardi u gejming sektoru i 2,75 milijardi u centru za obradu podataka, navodi FactSet.

Sveukupno posmatrano, prihod kompanije je za oko 50 odsto veći, pa u trećem kvartalu iznosi 7,10 milijardi dolara. Prihod po akciji je iznosila 1,17 dolara prema prilagođenoj osnovici, što je za šest centi više od očekivanog, navodi se u podacima kompanije Refinitiv.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...