rusi blokirali isporuku

G7 upozorava na globalnu krizu gladi, u ukrajinskim lukama 25 miliona tona žita

SvetVesti

14.5.2022 15:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 25

G7 upozorava na globalnu krizu gladi, u ukrajinskim lukama 25 miliona tona žita G7 upozorava na globalnu krizu gladi, u ukrajinskim lukama 25 miliona tona žita
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da grupa G7 hitno traži alternativne puteve za izvoz ukrajinskog žita, jer je rat... G7 upozorava na globalnu krizu gladi, u ukrajinskim lukama 25 miliona tona žita

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da grupa G7 hitno traži alternativne puteve za izvoz ukrajinskog žita, jer je rat Rusije protiv njenog zapadnog suseda povećao rizik od globalne „krize gladi“.

Govoreći na kraju trodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Nemačkoj, Berbok je rekla da je oko 25 miliona tona žita, koje je svetu hitno potrebno, čeka u ukrajinskim lukama koje su blokirale ruske snage.

„Svaka tona koju možemo da izvučemo malo će pomoći da se izborimo sa ovom krizom gladi“, rekla je ona i dodala da je svaka nedelja važna u trenutnoj situaciji.

Cene pšenice su skočile poslednjih nedelja zbog zabrinutosti za snabdevanje izazvane ratom u Ukrajini, kao i nizom suša širom sveta.

Američko ministarstvo poljoprivrede prognoziralo je da će globalne zalihe za narednu godinu roda pasti prvi put u četiri godine.

U završnom saopštenju G7 se navodi da je ruski rat „proizveo jednu od najtežih prehrambenih i energetskih kriza u novijoj istoriji, koja sada preti najugroženijima širom sveta“. Takođe se dodaje da je G7 „odlučna da ubrza koordinirani multilateralni odgovor kako bi se očuvala globalna sigurnost hrane i da stane uz naše najugroženije partnere u tom pogledu“.

Berbok je rekla da bi najlakši način za rešavanje krize sa hranom bio da Rusija prekine svoje borbene operacije i dozvoli izlazak žitarica iz ukrajinskih luka, to je potez koji bi pomogao da se „normalizuju globalne cene hrane“, i dodala da ruski predsednik Vladimir Putin nije pokazao sklonost da to uradi.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...