Očekivanja da će cene energenata I dalje rasti

Gazprom: Evropski energetski sistem nestabilan

SvetVesti

4.10.2023 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gazprom: Evropski energetski sistem nestabilan Gazprom: Evropski energetski sistem nestabilan
Evropski energetski sistem je trenutno nestabilan i mogao bi da se suoči sa problemima i nestašicama, saopšteno je iz ruskog energetskog giganta Gazproma. “Sistemski... Gazprom: Evropski energetski sistem nestabilan

Evropski energetski sistem je trenutno nestabilan i mogao bi da se suoči sa problemima i nestašicama, saopšteno je iz ruskog energetskog giganta Gazproma.

“Sistemski deficit energenata nije nestao, što se manifestuje ne samo višim cenama u poređenju sa godinama pre pandemije korona virusa, već i stabilnim kontangom, što pokazuje da su očekivanja da će one i dalje rasti”, naveli su menadžeri Gazproma Sergej Komlev i Aleksander Šapin, prenosi Mina pozivajući se na Reuters.

Kontango označava situaciju u kojoj je cena fjučersa robe veća od očekivane spot cene, što upućuje na to da će cena robe rasti.

“Ovakvo kretanje cena znači da je, prema mišljenju učesnika na tržištu, sistem energetske bezbednosti u Evropi, izgrađen u hitnom režimu, nestabilan i da se suočava sa novim izazovima”, naveli su iz Gazproma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...