Planeta uskoro prelazi prag "preko koga nema povratka"

Gejts obećao 1,5 milijardi dolara protiv klimatskih promena

EkologijaSvetU fokusuVesti

15.8.2021 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gejts obećao 1,5 milijardi dolara protiv klimatskih promena Gejts obećao 1,5 milijardi dolara protiv klimatskih promena
Osnivač kompanije Microsoft, multimilijarder Bil Gejts (Bill Gates), najavio je da će izdvojiti 1,5 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena. Taj novac će... Gejts obećao 1,5 milijardi dolara protiv klimatskih promena

Osnivač kompanije Microsoft, multimilijarder Bil Gejts (Bill Gates), najavio je da će izdvojiti 1,5 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena.

Taj novac će biti preusmeren iz njegovog investicionog fonda Breakthrough Energy Catalyst, a investiraće ga u saradnji sa američkom vladom, odnosno ministarstvom energetike, prenosi Wall Street Journal.

Kako piše agencija Reuters, prosečna globalna temperatura vazduha na planeti će već 2030. godine preći takozvani „prag preko koga nema povratka“, otprilike jednu deceniju ranije nego što su pokazivala prethodna istraživanja.

„Izbegavanje klimatske katastrofe zahtevaće novu industrijsku revoluciju. Moramo da napravimo tehnologiju i proizvode koje ne izazivaju emisiju štetnih gasova“, obrazložio je Gejts svoju odluku.

Ta tehnologija, kako je dodao, mora da bude jeftinija kako bi ceo svet mogao da je priušti.

Međutim, implementacija njegove finansijske pomoći umnogome će zavisiti od toga da li će Kongres SAD izglasati Bajdenov plan infrastrukturne podrške, o kojem se mnogo priča proteklih dana. Bajdenov „paket“ ukupno je vredan 3.500 milijardi dolara, od čega 1.200 odlazi na infrastrukturne projekte, među kojima oni klimatske prirode igraju važnu ulogu.

Gejtsov program, s druge strane, ima potencijal da naraste do 15 milijardi dolara u naredne tri godine, „ukoliko prilike to dozvole“, mada se ne navodi koji su presudni preduslovi za to. U pitanju je finansiranje pametnih ekoloških tehnologija, navodi WSJ.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...