Američki Senat odobrio veliki plan potrošnje

Usvajanje paketa od 3.500 milijardi dolara čeka odobrenje kongresmena

NovacSvetVesti

11.8.2021 12:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Usvajanje paketa od 3.500 milijardi dolara čeka odobrenje kongresmena Usvajanje paketa od 3.500 milijardi dolara čeka odobrenje kongresmena
Američki Senat tesnom većinom odobrio je u sredu plan potrošnje u iznosu 3.500 milijardi dolara za glavne prioritete predsedničke administracije Džoa Bajdena (Joe Biden),... Usvajanje paketa od 3.500 milijardi dolara čeka odobrenje kongresmena

Američki Senat tesnom većinom odobrio je u sredu plan potrošnje u iznosu 3.500 milijardi dolara za glavne prioritete predsedničke administracije Džoa Bajdena (Joe Biden), nakon što su poslanici odlučili da podrže veliku potrošnju za borbu protiv klimatskih promena i siromaštva.

Nakon višemesečnog natezanja, Senat je u utorak dvostranačkom većinom sa 69 glasova “za“ i 30 “protiv“ odobrio infrastrukturni plan u iznosu 1.000 milijardi dolara, predlažući najveću nacionalnu investiciju u puteve, mostove, aerodrome, plovne puteve i internet, ali njihovu odluku mora da potvrdi Predstavnički dom Kongresa, prenosi Investing, pozivajući se na Reuters.

Demokrate u Senatu okrenule su se u sredu budžetskoj rezoluciji koja sadrži uputstva za potrošnju više hiljada milijardi dolara vrednog dodatnog paketa, koji uključuje odredbe za formiranje univerzalnih predškolskih ustanova, pristupačnog stanovanja i tehnologija pogodnih za globalnu klimu.

Pomenuti predlozi zakona bili su glavni prioriteti za Bajdena, koji pokušava da donese sveobuhvatne promene u vreme dok njegova Demokratska stranka ima blagu većinu u oba kongresna doma, pribojavajući se da bi mogla izgubiti zakonodavnu kontrolu na predstojećim izborima 2022. godine.

Demokrate planiraju da sprovedu usvajanje paketa u narednih nekoliko meseci kroz proces usaglašavanja budžeta, što im omogućava da usvajaju zakone prostom većinom glasova. Senat je u utorak otvorio slobodnu proceduru koja omogućava predlaganje amandmana na neobavezujuću rezoluciju o budžetu, a zasedanje je nastavljeno u sredu rano ujutru.

U procesu slobodne procedure senatori su glasali za pedesetak amandmana, uključujući jedan koji bi onemogućio povećanje poreza za Amerikance koji zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje, drugi da se zabrani finansiranje abortusa novcem poreskih obveznika i predlog da se zaposli još 100.000 policajaca. Svi pomenuti amandmani su prošli.

Nakon 14 sati Senat je odobrio rezoluciju o budžetu, koja uključuje potrošnju 3.500 milijardi dolara sa 50 glasova “za“ i 49 “protiv“. Republikanci su se usprotivili ovom planu potrošnje, a njihov lider u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell), koji je glasao za usvajanje infrastukturnog plana, nazvao je ovaj drugi predlog “radikalnim“.

Foto: Tanjug/AP

Ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) pozvala je Kongres da poveća granicu duga dvostranačkim glasanjem. Ona je u utorak podržala predlog većeg paketa potrošnje, ocenjujući da bi infrastrukturni plan od 1.000 milijardi dolara trebalo da ima nastavak. Istovremeno, desetine republikanskih senatora obavezale su se da neće glasati za povećanje sposobnosti zaduživanja zemlje.

Zakonska granica duga SAD trenutno je na 28.500 hiljada milijardi dolara, a prema navodima republikanaca, demokrate ne treba da očekuju podršku za povećanje gornje granice duga kako bi prilagodili svoju potrošnju deficitu. Neuspeh da se poveća ili ukine granica duga mogao bi da dovede do pada savezne vlade ili do neplaćanja duga.    

Bajden je pohvalio 19 republikanaca koji su u utorak glasali za podršku infrastrukturnom planu, navodeći da je to dokaz da se “još možemo okupiti da uradimo velike stvari za američki narod“. Međutim, nije izvesno da će predlog proći u Predstavničkom domu Kongresa. Finalno usaglašavanje i glasanje očekuje se nakon letnje pauze koja traje do 20. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...