Oporavak ekonomije SAD sporiji od očekivanog

Američka privreda u drugom kvartalu porasla „samo“ 6,5 procenata

SvetVesti

29.7.2021 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Američka privreda u drugom kvartalu porasla „samo“ 6,5 procenata Američka privreda u drugom kvartalu porasla „samo“ 6,5 procenata
Američka ekonomija rasla je u drugom kvartalu tekuće godine po godišnjoj stopi od 6,5 odsto, što je znatno manje od očekivanih 8,5 procenata. Glavni... Američka privreda u drugom kvartalu porasla „samo“ 6,5 procenata

Američka ekonomija rasla je u drugom kvartalu tekuće godine po godišnjoj stopi od 6,5 odsto, što je znatno manje od očekivanih 8,5 procenata. Glavni razlozi za niži rast su nedostatak radne snage i nestašica proizvoda u različitim industrijama, dok su ojačale uslužne aktivnosti.

Veliki deo uslužnog sektora ponovo je otvoren za poslovanje u periodu od aprila do juna, jer su nacionalni program vakcinacije i sezonski faktori omogućili ublažavanje mera zaštite javnog zdravlja, prenosi Investing.

Bruto domaći proizvod (BDP) rastao je u tom periodu godišnjom stopom od 6,5 odsto, uz marginalno ubrzanje u odnosu na prva tri meseca tekuće godine kada je dostigao 6,4 odsto. Navedeni podaci su iz prvog očitavanja kvartalnog učinka i verovatno će biti revidirani u narednim nedeljama.

Iako su podložni reviziji, ovi podaci su u koliziji sa rasprostranjenim izveštajima o širokom i brzom ekonomskom oporavku. Vladin Biro za ekonomsku analizu (BEA) saopštio je da te brojke odražavaju „povećanje izdataka za ličnu potrošnju, nestambenih fiksnih investicija, izvoza i potrošnje države i lokalnih samouprava“.

To je delimično kompenzovano smanjenjem ulaganja u privatne investicije, fiksna stambena ulaganja i potrošnju savezne vlade, ocenjuje BEA. Pad federalne potrošnje dogodio se uprkos poslednjoj rundi stimulansa, koje su usaglasili Bela kuća i Kongres.

Izveštaji sugerišu da je veliki deo podsticaja potrošen na uvoznu robu, koja se oduzima od obračuna BDP. Drugi kvartal je obeležen velikim obimom uvoza, koji je u aprilu dostigao 273 milijarde dolara, što je neznatno manje od 277 milijardi dolara iz marta.

Prema vladinim podacima, američka ekonomija oslabila je po godišnjoj stopi od 19,2 odsto od svog vrhunca u četvrtom kvartalu 2019. godine do drugog kvartala 2020. godine, što je potvrdilo da je recesija izvana pandemijom korona virusa bila najgora do sada. Između drugog i četvrtog kvartala prošle godine BDP se oporavio po prosečnoj godišnjoj stopi od 18,3 odsto, navodi BEA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...