američki gigant smanjio dug za 75 milijardi dolara, usmerava poslovanje na zdravstvo, energetiku i avijaciju

General Electric se deli na tri kompanije

SvetVesti

9.11.2021 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

General Electric se deli na tri kompanije General Electric se deli na tri kompanije
Multinacionalni konglomerat General Electric (GE) iz Sjedinjenih Američkih Država će se od 2023. godine podeliti na tri kompanije koje će zasebno biti listirane na... General Electric se deli na tri kompanije

Multinacionalni konglomerat General Electric (GE) iz Sjedinjenih Američkih Država će se od 2023. godine podeliti na tri kompanije koje će zasebno biti listirane na berzama, što je veliki korak u planu racionalizacije širenja GE, koji je osmislio njegov generalni direktor Lari Kulp (Larry Culp).

Tri kompanije će se fokusirati na delatnosti u oblasti zdravstva, energetike i avijacije.

Kompanija u zdravstvenom sektoru GE Healthcare 2023. godine će biti proširena, pri čemu će GE zadržati 19,9 odsto udela u njoj.

Firme GE Renewable Energy, GE Power i GE Digital 2024. godine biće ukombinovane u jednu kompaniju čiji će glavni fokus biti na energetici. Kada se kompletiraju sve pomenute transakcije, originalna kompanija GE će se okrenuti avijaciji, piše Financial Times.

Kako je naveo Kulp, razdvajanje na ove tri kompanije, vodeće u industriji, omogućiće da svaka od njih ima više koristi od usmerenja na specifične oblasti, prilagođene alokacije kapitala i strateške fleksibilnosti, te da uspostavi dugoročni rast i utvrdi vrednost za klijente, investitore i zaposlene.

On je dodao da je ovo definišući momenat za GE, ali da je glavni cilj kompanije i dalje da umanji dugovanja, poboljša operativnost i strateški rasporedi kapital kako bi podstakla održiv i profitabilan rast.

Kompanija je rekla da su ove promene zasnovane na ojačanoj finansijskoj poziciji, uključujući umanjenje duga od preko 75 milijardi dolara između 2018. i 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...