GLOBALNA EKONOMIJA ĆE PORASTI ZA 4,2 ODSTO, A KINESKA ZA OSAM Objavljena predviđanja OSCE za sledeću godinu

SvetVesti

2.12.2020 10:40 Autor: Julijana Vincan 1

GLOBALNA EKONOMIJA ĆE PORASTI ZA 4,2 ODSTO, A KINESKA ZA OSAM Objavljena predviđanja OSCE za sledeću godinu GLOBALNA EKONOMIJA ĆE PORASTI ZA 4,2 ODSTO, A KINESKA ZA OSAM Objavljena predviđanja OSCE za sledeću godinu
U Kini, koja je ranije počela da se oporavlja nakon pandemije korona virusa, očekuje se snažan rast od osam odsto, a globalna ekonomija bi trebalo da se 2021.... GLOBALNA EKONOMIJA ĆE PORASTI ZA 4,2 ODSTO, A KINESKA ZA OSAM Objavljena predviđanja OSCE za sledeću godinu

U Kini, koja je ranije počela da se oporavlja nakon pandemije korona virusa, očekuje se snažan rast od osam odsto, a globalna ekonomija bi trebalo da se 2021. godine poveća za 4,2 procenta, objavila je Organizacija za ekonomsku bezbednost i saradnju (OSCE).

U najnovijem izveštaju o ekonomskim izgledima, OSCE je revidirala prethodnu prognozu rasta globalne ekonomije sa 4,5 na 4,2 odsto.

„Globalna ekonomija ostvariće zamah u naredne dve godine, a globalni bruto domaći proizvod će do kraja 2021. godine dostići nivo od pre pandemije. Nakon naglog pada ove godine, predviđa se da će globalni BDP porasti za oko 4,2 odsto na nivou 2021. godine, a za 3,7 procenata u 2022. godini“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da se, zbog vesti o efikasnim vakcinama, očekuju pozitivnija dešavanja u narednom periodu, ali da kratkoročni izgledi i dalje ostaju vrlo neizvesni.

Skok, povećanje, grafikon, statistika
Foto: Pixabay.com

Rast BDP evrozone 3,6 odsto

OSCE upozorava i da će vlade morati da nastave aktivno da koriste svoje instrumente politike, kako bi pomogle onima koji su najteže pogođeni epidemijeom Covida-19.

U izveštaju se predviđa da oporavak neće biti jednak u svim zemljama, pa se u Kini, koja je ranije počela da se oporavlja, očekuje snažan rast od osam procenta u 2021. godini, dok će ekonomije OSCE zabeležiti rast od 3,3 odsto.

Kina je jedina zemlja među članicama OSCE koja će zabeležiti privredni rast ove godine, i to od 1,8 procenata.

Doprinos Evrope i Severne Amerike globalnom rastu ostaće manji od njihovog realnog značaja u svetskoj ekonomiji. Očekuje se da će BDP evrozone porasti za 3,6 odsto, dok bi SAD sledeće godine trebalo da ostvari rast od 3,2 procenta, prenosi Aljazeera.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa na globalnom nivou je zaista realan i ogroman procenat, svaka čast!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...