Kina u novembru proizvela 22 odsto manje količine nego pre godinu dana

Globalne cene čelika padaju, smanjuje se i proizvodnja

AnalizaBiznisSvetU fokusuVesti

29.12.2021 16:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalne cene čelika padaju, smanjuje se i proizvodnja Globalne cene čelika padaju, smanjuje se i proizvodnja
Globalne cene čelika su u padu kako se približava kraj godine, a istovremeno, u novembru je nastavljen dalji pad svetske proizvodnje sirovog čelika, prema... Globalne cene čelika padaju, smanjuje se i proizvodnja

Globalne cene čelika su u padu kako se približava kraj godine, a istovremeno, u novembru je nastavljen dalji pad svetske proizvodnje sirovog čelika, prema podacima specijalizovanog sajta MetalMiner Insights.

Iako imaju silazni trend, cene čelika u Sjedinjenim Američkim Državama su još uvek više u poređenju sa istorijski najvišim nivoima.

One su počele da se snižavaju u poslednjih nekoliko meseci. Primera radi, cena američkog hladno valjanog čelika zaključena je prošle nedelje na 2.053 dolara po kratkoj toni (američka tona koja iznosi 907,18 kg), što je pad od 2,6 odsto od početka decembra, prenosi Tanjug.

Međutim, i na tom nivou cena ovog proizvoda je dvostruko viša nego u decembru 2019. godine, kada je iznosila nešto iznad 1.018 dolara po kratkoj toni.

Istovremeno, vrednost američog toplo valjanog čelika pala je za 5,7 procenata od početka ovog meseca na 1.690 dolara po kratkoj toni, ali je još uvek znatno viša u odnosu na decembar 2019. godine, kada je iznosila oko 910 dolara po kratkoj toni.

Svetska asocijacija za čelik izvestila je da je globalna proizvodnja sirovog čelika u novembru opala za 9,9 odsto na godišnjem nivou, na 143,3 miliona metričkih tona.

Kina, najveći svetski proizvođač čelika, beleži pad proizvodnje od marta 2021. godine, pri čemu je u novembru proizvela 69,3 miliona metričkih tona, što je za 22 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...