pominje se uvođenje uzvratnog oporezivanja viskija ukoliko ne dođe do sporazuma

Velika Britanija želi da se pridruži paktu EU i SAD o smanjenju tarifa

SvetU fokusuVesti

8.12.2021 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Velika Britanija želi da se pridruži paktu EU i SAD o smanjenju tarifa Velika Britanija želi da se pridruži paktu EU i SAD o smanjenju tarifa
Britanska ministarka trgovine En-Mari Trevelijan (Anne-Marie Trevelyan) pozvaće danas američku koleginicu Ðinu Rejmondo (Gina Raimondo) da započnu zvanične razgovore o smanjenju američkih carina na... Velika Britanija želi da se pridruži paktu EU i SAD o smanjenju tarifa

Britanska ministarka trgovine En-Mari Trevelijan (Anne-Marie Trevelyan) pozvaće danas američku koleginicu Ðinu Rejmondo (Gina Raimondo) da započnu zvanične razgovore o smanjenju američkih carina na čelik i aluminijum pre kraja godine, rekao je agenciji Reuters jedan visoki britanski zvaničnik.

Taj potez dolazi nakon što je Trevelijan rekla juče u Vašingtonu da u Britaniji raste pritisak da se povećaju uzvratne tarife na viski i druge američke proizvode ukoliko ne dođe do brzog dogovora o ublažavanju američkih mera, dodao je taj zvaničnik.

Trevelijan će tu poruku ponoviti na današnjem sastanku s Rejmondo u Vašingtonu, dodao je izvor britanske agencije, koji nije želeo da bude imenovan.

Britanija, koja je izašla iz EU 31. januara 2020. godine, želi da se pridruži sporazumu između Vašingtona i Brisela sklopljenom u oktobru, koji omogućava bescarinski uvoz u Sjedinjene Američke Države „ograničene količine“ metala proizvedenih u EU, uz zadržavanje američkih tarifa od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum na količine koje premašuju limit.

Britanske firme će biti pod povećanim pritiskom od 1. januara, kada se smanje američke carine na robu iz EU kao rezultat pomenutog sporazuma. EU je već ukinula uzvratne carine protiv SAD nakon postizanja dogovora s Vašingtonom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...