Kineski izvoz prepolovljen na 60 miliona tona godišnje

U narednih 10 godina očekuje se značajan rast cena čelika

AnalizaSvetU fokusuVesti

22.11.2021 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U narednih 10 godina očekuje se značajan rast cena čelika U narednih 10 godina očekuje se značajan rast cena čelika
Narednih godina, cene čelika bi mogle „znatno da porastu“ u odnosu na nedavne nivoe, smatra generalni direktor kompanije Tata Steel T.V. Narendran (Thachat Viswanath... U narednih 10 godina očekuje se značajan rast cena čelika

Narednih godina, cene čelika bi mogle „znatno da porastu“ u odnosu na nedavne nivoe, smatra generalni direktor kompanije Tata Steel T.V. Narendran (Thachat Viswanath Narendran).

U poslednjih sedam-osam godina, prosečna cena toplo valjanog čelika je bila oko 400 ili 450 dolara po metričkoj toni, dok će dugoročni prosek u narednim godinama verovatno biti iznad 600 dolara, ocenio je Narendran u razgovoru za televiziju CNBC.

Cene su u petak bile 750 dolara u Kini i 850 dolara u jugoistočnoj Aziji, rekao je direktor Tate i dodao da očekuje da će se one nadalje kretati u tom rasponu, fluktuirajući na višem nivou nego u prošlosti, piše Tanjug.

Narendran je objasnio da će na tržištu čelika doći do nekoliko promena, uključujući rastuće troškove i sve veću ulogu Kine na tržištu. Kako je naveo, u poslednjih 10 godina dominirao je izvoz iz Kine.

Kina je na svom vrhuncu izvozila više čelika nego što je Indija proizvodila, ali se kineski izvoz čelika od tada prepolovio na oko 60 miliona tona godišnje i mogao bi dodatno da opadne kako se zemlja bude kretala ka ostvarenju ciljeva neto nulte emisije ugljenika, izjavio je Narendran.

Prvi put nakon mnogo godina, potražnju za čelikom ne pokreće Kina, dodao je on i napomenuo da Svetska asocijacija za čelik procenjuje da će rast potrošnje čelika ove godine dolaziti i iz drugih zemalja, imajući u vidu da zapadni svet ulaže u infrastrukturu.

Prošle nedelje, američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je potpisao dvopartijski zakon o infrastrukturi vredan više od bilion dolara.

Na strani ponude, ulazni troškovi su na „istorijski visokom nivou“ zbog rasta cena uglja. Cene rude gvožđa su, međutim, opale i dugoročno bi trebalo da se kreću u rasponu od 100 do 120 dolara po toni, rekao je Narendran.

I ugalj i gvožđe su sirovine koje se koriste u proizvodnji čelika.

Genetalni direktor kompanije Tata je takođe primetio da bi na rast cena čelika mogle da utiču i tarife na ugljenik u Evropi.

Narendran je izjavio da očekuje da će u narednih 10 godina cene čelika biti na znatno višem nivou u odnosu na poslednjih 10 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...