Nije zlato, ali ima sve veću vrednost

Cene čelika postižu nove rekorde, nošene snažnom industrijskom proizvodnjom

BerzaNovacSvetVesti

18.7.2021 11:29 Autor: Marko Miladinović 0

Cene čelika postižu nove rekorde, nošene snažnom industrijskom proizvodnjom Cene čelika postižu nove rekorde, nošene snažnom industrijskom proizvodnjom
Cene čelika širom sveta ove godine ubrzano rastu, rušeći rekord za rekordom. Potražnju pokreće snažna industrijska proizvodnja, jer kompanije pokušavaju da povećaju svoju ponudu... Cene čelika postižu nove rekorde, nošene snažnom industrijskom proizvodnjom

Cene čelika širom sveta ove godine ubrzano rastu, rušeći rekord za rekordom. Potražnju pokreće snažna industrijska proizvodnja, jer kompanije pokušavaju da povećaju svoju ponudu kako bi išle ukorak sa povećanom potražnjom. Istovremeno, Kina i Rusija ograničavaju izvoz čelika, piše Bloomberg, a prenosi Finance.si.

Takav optimizam vrlo je redak u industriji čelika, jer se većina čeličana na zapadnoj hemisferi zatvorila u protekloj deceniji, u nedostatku većih porudžbina.

Ove godine je, međutim, potražnja velika, a američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) želi da koristi čelik za gradnju nove infrastrukture. Za proizvođače čelika Nucor, US Steel i SSAB AB očekuje se da će biti među najprofitabilnijima ove godine, dok će ArcelorMittal SA, međunarodna čelična korporacija sa sedištem u Luksemburgu, zaraditi više od kompanija McDonald’s ili PepsiCo, sudeći prema prognozama analitičara.

U ovom trenutku, cena čelične ploče na Londonskoj berzi (London Metal Exchange – LME) iznosi 1.815 američkih dolara po toni, a apsolutni rekord postigla je poslednjeg dana juna, sa cenom od 1.850 dolara. U isto vreme čelične šipke (rebar) koje se koriste u građevinskoj industriji, koštaju 724 dolara po toni, i zaključuju se po terminskim ugovorima na količine ne manje od deset tona, pokazuju kretanja na LME.

Međutim, malo ko očekuje da će se visoke cene čelika nastaviti i sledeće godine. Analitičari predviđaju da će zaostatak u isporukama čelika biti eliminisan do kraja godine, pa će i cene posledično pasti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...