Wall Street smanjuje izloženost "izazovnom" okruženju

Globalne investicione banke ukidaju radna mesta u Kini

BankeSvetVesti

2.7.2024 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Globalne investicione banke ukidaju radna mesta u Kini Globalne investicione banke ukidaju radna mesta u Kini
Zapadne finansijske institucije u Kini smanjile su broj zaposlenih u investicionom bankarstvu najviše u poslednjih nekoliko godina, nakon što je usporavanje tržišta pogodilo profite... Globalne investicione banke ukidaju radna mesta u Kini

Zapadne finansijske institucije u Kini smanjile su broj zaposlenih u investicionom bankarstvu najviše u poslednjih nekoliko godina, nakon što je usporavanje tržišta pogodilo profite i zaustavilo višegodišnju ekspanziju u zemlji.

Otpuštanja u 2023. godini dogodila su se jer je pet od sedam kineskih sekuritizovanih (transformacije nelikvidne finansijske aktive banke u hartije od vrednost jedinica) koje su deo banaka sa Wall Streeta i evropskih banaka ili ostvarilo gubitak ili prijavilo pad profita, prema nedavno objavljenim godišnjim izveštajima, prenosi Financial Times.

Sedam jedinica zapošljavalo je 1.781 osobu prošle godine, što je pad od 13 odsto u odnosu na 2022. godinu. Aktivnosti na kineskom tržištu kapitala usporile su se u slabijoj ekonomiji kojom dominira dugotrajni pad nekretnina i posledice rastućih geopolitičkih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Prema oceni konsultantske kuće The Asia Group, zapadne investicione banke su uhvaćene u začaranom krugu, a slab priliv poslova znači manje investicija u domaće kapacitete, što ograničava dalji priliv poslova. Neke banke „gube strpljenje kada prilike u Indiji, jugoistočnoj Aziji i SAD izgledaju obećavajuće, ističu analitičari.

Banke su eliminisale više od 60.000 radnih mesta širom sveta u 2023. godini, jer je pad u sklapanju poslova i javnim emisijama akcija doveo do pada naknada. Padovi u Kini u suprotnosti su sa ranijim nadama da će njihov posao u zemlji nastaviti da raste čak i ako uspori na drugim mestima.

Jedinica banke Morgan Stanley u Kini zabeležila je gubitak prvi put od 2019. godine, dok su u banci JPMorgan profiti pali u Kini za 55 odsto na 119 miliona juana (16 miliona dolara). Jedinica banke Morgan Stanley navela je u godišnjem izveštaju da je okruženje bilo „izazovno.“ Broj zaposlenih je znatno manje opao u bankama JPMorgan i Deutsche Bank nego u rivalskim kineskim jedinicama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.