Na godišnjem nivou očekuje se rast od 10,7 odsto

Globalne isplate dividendi bliže se pretpandemijskom nivou

BerzaNovacSvetVesti

23.8.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalne isplate dividendi bliže se pretpandemijskom nivou Globalne isplate dividendi bliže se pretpandemijskom nivou
Predviđa se da će globalne dividende ove godine porasti na 1.390 milijardi dolara, što je neznatno više u odnosu na prethodno objavljenu procenu. To... Globalne isplate dividendi bliže se pretpandemijskom nivou

Predviđa se da će globalne dividende ove godine porasti na 1.390 milijardi dolara, što je neznatno više u odnosu na prethodno objavljenu procenu. To pokazuje da se oporavak odrazio bolje od očekivanog na kompanijske isplate. 

Kompanija za upravljanje aktivom Janus Henderson danas je saopštila da je nova procena u visini isplata dividendi ove godine 2,2 odsto viša u odnosu na prethodnu, a samo tri procenta niža od rezultata zabeleženog u pretpandemijskoj 2019. godini. 

Nivo isplaćenih dividendi je prošle godine opao u kontekstu krize izazvane virusom Covid-19, jer su prevagnula regulatorna ograničenja i pritisci državnih vlasti da se ograniče plaćanja u pojedinim zemljama.

Ali trenutno je u toku snažan oporavak, sa ukupnim rastom od 26,3 odsto u drugom kvartalu, pokazali su podaci iz Globalnog indeksa dividendi menadžera za investicije.

Bazni rast – prilagođen rezultatima posebnih dividendi, promenama u valutnom kursu, vremenskim efektima i promenama berzanskih indeksa – iznosio je 11,2 odsto u drugom tromesečju. Na godišnjem nivou, očekuje se rast od 10,7 procenata, piše Business Standard.

Dividende od kompanija koje su ponovo pokrenule isplate iznosile su 33,3 milijarde dolara i činile su tri četvrtine baznog rasta u drugom kvartalu, navodi se u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...