Aktivnost u posmatranom kvartalu porasla 0,5 procenata u odnosu na prethodna tri meseca

Globalni poremećaji ne utiču značajno na švajcarsku ekonomiju

EUNovacVesti

5.10.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Globalni poremećaji ne utiču značajno na švajcarsku ekonomiju Globalni poremećaji ne utiču značajno na švajcarsku ekonomiju
Švajcarska ekonomija blago je porasla i u prvom tromesečju, podržana snažnim rastom industrijske proizvodnje na talasu oporavka međunarodne potražnje za preciznim instrumentima, satovima i... Globalni poremećaji ne utiču značajno na švajcarsku ekonomiju

Švajcarska ekonomija blago je porasla i u prvom tromesečju, podržana snažnim rastom industrijske proizvodnje na talasu oporavka međunarodne potražnje za preciznim instrumentima, satovima i nakitom, objavila je Vlada Švajcarske. Aktivnost je u prva tri meseca porasla 0,5 procenata u odnosu na prethodna tri meseca kada je uvećana 0,2 odsto.

Kada se isključe sportski događaji, BDP je na početku godine porastao za 0,4 procenta u odnosu na kraj 2021. godine, kada je uvećan 0,3 odsto. Na godišnjem nivou švajcarska ekonomija porasla je za 4,2 procenta, nakon rasta od 3,6 odsto u poslednja tri prošlogodišnja meseca, prenosi Blic Biznis pozivajući se na Reuters.

„Oporavak je nastavljen, kao što se i očekivalo, najvećim delom zahvaljujući industrijskom sektoru. Tome valja dodati i snažniji rast robnog izvoza od istorijskog proseka ”, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo ekonomije (SECO).

Industrijska proizvodnja porasla je za 1,7 procenata, uprkos usporavanju u hemijskom i farmaceutskom sektoru, ističu iz resornog ministarstva, ukazujući na snažnu inostranu potražnju. Dodaje se da je izvoz porastao za 1,4 odsto, podstaknut pojačanom potražnjom za preciznim instrumentima, mašinama i metalima, te za satovima i nakitom.

„Epidemiološke mere znatno su blaže uticale na ekonomiju nego u prethodnim talasima pandemije, a u februaru su i dodatno ublažene. Aktivnost je osetnije smanjena samo u sektoru hotelijerskih i ugostiteljskih usluga. Uticaj više inflacije i sukoba u Ukrajini biće vidljiv tek u podacima za drugo tromesečje. Više cene smanjuju kupovnu moć domaćinstava i preduzeća“, piše u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...