Bangladeš beleži rekorde u izvozu

Globalni rast potražnje za trikotažom i kućnim tekstilom

AnalizaBiznisSvetU fokusuVesti

7.7.2021 18:45 Autor: Miljan Paunović 0

Globalni rast potražnje za trikotažom i kućnim tekstilom Globalni rast potražnje za trikotažom i kućnim tekstilom
Izvoz iz Bangladeša zabeležio je snažan povratak u fiskalnoj godini 2020 – 2021, i porastao je za 15,1 odsto, odnosno na 38,75 milijardi dolara... Globalni rast potražnje za trikotažom i kućnim tekstilom

Izvoz iz Bangladeša zabeležio je snažan povratak u fiskalnoj godini 2020 – 2021, i porastao je za 15,1 odsto, odnosno na 38,75 milijardi dolara (27,9 milijardi funti), izvestila je Dhaka Tribune, a prenosi Easterneye.biz. Snažan rast izvoza podržan je povećanjem prekomorskih pošiljki iz sektora gotove odeće (RMG).

Prema najnovijim podacima Biroa za promociju izvoza (EPB), sektor RMG zaradio je 31,45 milijardi dolara (22,7 milijardi funti) u periodu za 2020-2021. godinu i zabeležio rast od 12,55 procenata.

Potražnja za trikotažom i kućnim tekstilom globalno je porasla, jer su ljudi dugo boravili u kućama zbog zaključavanja i pandemije, rekli su izvoznici.

Izvršni direktor Južnoazijske mreže za ekonomsko modeliranje (SANEM) Selim Raihan, rekao je da je u poslednjem kvartalu predprošle i prošle godine izvoz značajno opao zbog izbijanja pandemije Covid-19.

Budući da su RMG sektor i druge izvozno orijentisane industrije držane izvan nadležnosti zaključavanja, oni su dobro doprineli ukupnom rastu, rekao je Selim.

Uprkos dvocifrenom rastu izvoza RMG, ta cifra je i dalje bila 6,89 odsto ispod godišnjeg cilja od 33,78 milijardi dolara (24,4 milijarde funti).

Viši potpredsednik Udruženja proizvođača i izvoznika odeće u Bangladešu (BGMEA) Manan Koči (Mannan Kochi), rekao je da je izvoz prošle godine ozbiljno poremećen zbog pandemije.

Podaci pokazuju da su pored RMG, juta i proizvodi od jute, kućni tekstil i poljoprivredni proizvodi još tri sektora koja su zabeležila rast izvoza.

Izvoz jute i jutenih proizvoda porastao je 31,63 odsto u periodu prošle i prve polovine ove godine, da bi zaradio 1,16 milijardi dolara (838 miliona funti).

Domaći tekstil takođe je pokazao pozitivan rast izvoza dostigavši po prvi put granicu od milijardu dolara (722 miliona funti).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...