GODINU DANA OD PRVOG SLUČAJA ZARAZE KORONOM U svetu obolelo više od 55 miliona ljudi

SvetVesti

17.11.2020 11:36 Autor: Ljiljana Begović 3

GODINU DANA OD PRVOG SLUČAJA ZARAZE KORONOM   U svetu obolelo više od 55 miliona ljudi GODINU DANA OD PRVOG SLUČAJA ZARAZE KORONOM   U svetu obolelo više od 55 miliona ljudi
Korona virusom je širom sveta zaraženo više od 55, 4 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 1.332.000 osoba. Od posledica... GODINU DANA OD PRVOG SLUČAJA ZARAZE KORONOM   U svetu obolelo više od 55 miliona ljudi

Korona virusom je širom sveta zaraženo više od 55, 4 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 1.332.000 osoba. Od posledica infekcije virusa Covid-19 oporavilo se više od 38,5 miliona pacijenata. Najveći broj zaraženih je u SAD koje imaju i najviše novih slučajeva.

Podaci studije Američke akademije za pedijatriju pokazuju da je kod više od milion dece u SAD potvrđen korona virus, a da je prošle sedmice zabeležen najveći broj novozaražene dece. Sumorni brojevi pokazuju da, iako se čini da su teški slučajevi Covid-19 retki među decom, postoji hitna potreba da se prikupi više podataka o dugoročnom uticaju korona virusa na najmlađe, uključujući pitanje emocionalnog i mentalnog zdravlja.

Covid bolnica
Foto: Tanjug/AP

U Bugarskoj zaraženo više od 100.000, u Rusiji četvrti dan zaredom više od 22.000 novoobolelih

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 3.519 novih slučajeva korona virusa, a preminule su 152 osobe. U bolnicama su trenutno 5.353 pacijenta, od kojih je 288 na intenzivnoj nezi. Od početka epidemije u Bugarskoj je zaraženo 101.770 osoba.

U Rusiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 22.410 novih slučajeva korona virusa, čime je dnevni bilans četvrti dan zaredom premašio 22.000, saopštio je krizni štab te zemlje. Broj preminulih od korona virusa u Moskvi proteklog dana povećan je za 74. Svi preminuli su imali upalu pluća i potvrđenu infekciju korona virusom, prenosi agencija Tass. Od početka pandemije u glavnom gradu Rusije od posledica Covid-19 umrle su ukupno 7.933 osobe dok je širom Rusije umrlo gotovo 33.500 ljudi.

Dezinfekcija autobusa
Foto: Tanjug/AP

Austrija uvodi novi lockdown

Austrijski parlament usvojio je odluku o drugom „zaključavanju“ zemlje, sa ograničenjem kretanja koje će važiti celog dana, u cilju suzbijanja širenja korona virusa. Nove mere potpunog zaključavanja, po uzoru na proleće, primenjuju se od 17. novembra i važiće do 6. decembra, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata. Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerija, apoteka, banaka, pošta i benzinskih pumpi.

Ograničenje kretanja proširuje se na ceo dan, tako da će građani moći da izađu samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomažu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Pacijent sedi na bolničkom krevetu i razgovara sa medicinskim radnikom
Foto: Tanjug

Godinu dana od prvog slučaja korona virusa

Pre godinu dana registrovan je prvi slučaj korona virusa, a u pitanju je bio 55-godišnji muškarac iz kineske provencije Hubej. Od tada do danas broj zaraženih u svetu premašio je 55 miliona, a od posledica koje je izavao ovaj virus preminulo je više od 1.300.000 ljudi.

Nulti pacijent registrovan je, prema pisanju Čajna Morning posta, 17. novembra 2019. godine u kineskoj provinciji Hubei.

Foto: Tanjug/AP

Oštre mere daju rezultate, u Italiji blagi pad broja novih slučajeva

Nove oštre mere koje je početkom novembra uvela italijanska vlada uticale su na smanjenje broja novozaraženih, rekao je profesor univerziteta u Padovi, virolog Andrea Krisanti. U poslednja tri dana broj novozaraženih korona virusom opada, ali je broj preminulih i dalje visok – u poslednja 24 sata 546 osoba je preminulo od korona virusa.

„Plaćamo visoku cenu zaraze Covid-19, od početka novog talasa pandemije preminulo je devet hiljada osoba. Tek naredne sedmice moći ćemo da vidimo da li su strože vladine mere efikasne, a ako značajnije ne opadne broj inficiranih, vlada će morati uvesti dalja ograničenja“, rekao je profesor Krisanti za televiziju La7.

Od 20 italijanskih regija, sedam je svrstano u takozvanu crvenu zonu, gde su mere ograničenja veoma slične karantinu.

Foto: Tanju/Jaroslav Pap

U Indiji najmanji broj novozaraženih od sredine jula

U Indiji su u poslednja 24 sata potvrđena 29.163 nova slučaja korona virusa, što je najniži dnevni porast od sredine jula, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Dnevni broj novozaraženih u Indiji je u padu otkako je dostigao vrhunac u septembru, kada su beleženi rekordni dnevni bilansi na globalnom nivou, ali je ta zemlja i dalje najugorženija na svetu posle SAD.

Od početka epidemije u Indiji je registrovano 8,87 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je 130.519 osoba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...