podizanje kamata ipak dalo rezultate

Godišnja inflacija u Turskoj konačno ispod 50 odsto

SvetVesti

4.10.2024 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Godišnja inflacija u Turskoj konačno ispod 50 odsto Godišnja inflacija u Turskoj konačno ispod 50 odsto
Godišnja inflacija u Turskoj dodatno je usporila na 49,4 odsto u septembru, nakon što je u avgustu iznosila 52 odsto, pokazuju službeni podaci. Cene... Godišnja inflacija u Turskoj konačno ispod 50 odsto

Godišnja inflacija u Turskoj dodatno je usporila na 49,4 odsto u septembru, nakon što je u avgustu iznosila 52 odsto, pokazuju službeni podaci.

Cene robe široke potrošnje u septembru su u odnosu na prethodni mesec porasle su gotovo tri odsto, prenosi Mina.

Septembarska inflacija bila je viša od predviđanja analitičara koji su očekivali rast cena robe široke potrošnje od 48,1 odsto.

Prema Turskom statističkom uredu, na septembarsku godišnju inflaciju najviše su uticale više cene nekretnina, obrazovanja i usluga u hotelima i restoranima.

Prema podacima Privredne komore Istanbula, samo u najvećem turskom gradu Istanbulu u septembru su maloprodajne cene na mesečnom nivou porasle 3,9 odsto, a na godišnjem 59,2 odsto.

U oktobru 2022. godine godišnja stopa inflacije u Turskoj dosegla je 85 odsto. U junu prošle godine usporila je na 38,2 odsto, nakon čega je rast cena ponovo ubrzao. U maju ove godine bila je na 75 odsto, ali je u junu ponovno počela da pada.

Turska centralna banka počela je da povećava kamatne stope prošle godine kako bi se borila protiv rasta cena, čemu se predsednik Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) dugo protivio.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.