Američka investiciona banka smanjila prognoze zbog teškoća izazvanih širenjem omikron soja

Goldman Sachs predviđa ekonomski rast Kine od 4,3 odsto

SvetVesti

11.1.2022 16:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Goldman Sachs predviđa ekonomski rast Kine od 4,3 odsto Goldman Sachs predviđa ekonomski rast Kine od 4,3 odsto
Investiciona banka Goldman Sachs Group smanjila je svoje prognoze za ekonomski rast Kine u ovoj godini na 4,3 odsto zbog poteškoća koje izaziva omikron... Goldman Sachs predviđa ekonomski rast Kine od 4,3 odsto

Investiciona banka Goldman Sachs Group smanjila je svoje prognoze za ekonomski rast Kine u ovoj godini na 4,3 odsto zbog poteškoća koje izaziva omikron varijanta korona virusa.

Pad projekcija, koji je došao nakon prvobitnih predviđanja rasta od 4,8 odsto, uključuje i 0,9 procentnih poena koje je Kina zaradila zahvaljujući restriktivnim merama, koje su delimično rezultirale monetarnim i fiskalnim olakšanjem, navode u izveštajima ekonomski stručnjaci među kojima je i ekonomista u kineskom sektoru banke Goldman Sachs Hui Šen (Hui Shan).

Negativni uticaj infekcije i restrikcija vezanih za težnje Kine da u potpunosti eliminiše virus, osetiće se u prvom kvartalu 2022. godine, piše Bloomberg.

Povratak u normalu očekuje se u naredna tri meseca, pod pretpostavkom da će pandemija moći lakše da se kontroliše u zimskim mesecima, te da će veći deo populacije primiti vakcinu.

Prošle nedelje, u Kini su potvrđeni slučajevi prenošenja omikrona, što je dovelo do pooštravanja mera u kompanija u kojima su se pojavili zaraženi.

Prognoza banke Goldman Sachs za drugu ekonomiju sveta je ispod projekcije rasta od 5,2 odsto, koliko su predviđala istraživanja ekonomista iz kompanije Bloomberg.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...