očekivane kazne od pet do 10 odsto godišnjeg prometa za ponovljene prekršaje

Google i Meta dobile tužbe od Roskomnadzora

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

3.12.2021 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Google i Meta dobile tužbe od Roskomnadzora Google i Meta dobile tužbe od Roskomnadzora
Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor podneo je tužbe protiv američkih tehnoloških kompanija Google i Meta kojima bi mogle da budu izrečene kazne... Google i Meta dobile tužbe od Roskomnadzora

Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor podneo je tužbe protiv američkih tehnoloških kompanija Google i Meta kojima bi mogle da budu izrečene kazne u visini od pet do 10 odsto njihovih godišnjih prihoda u Rusiji, saopštio je Okružni sud u Moskvi.

Roskomnadzor je u oktobru zapretio ovim kompanijama kaznama u izvesnom procentu njihovog godišnjeg prometa zbog uzastopnog neizvršavanja naloga da brišu sadržaje koje Moskva smatra nezakonitima, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ruski zakon dozvoljava da kompanije budu kažnjene u iznosu od pet do 10 odsto godišnjeg prometa za ponovljene prekršaje.

Moskovski Okružni sud u Taganskom okrugu saopštio je da je ročište za obe kompanije, od kojih nijedna nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, zakazano za 24. decembar ove godine.

Rusija je pojačala nadzor nad stranim tehnološkim kompanijama u nastojanju da uspostavi veću kontrolu nad internetom. Google je ove godine platio više od 32 miliona rubalja kazni. Google, Twitter i Meta znatno su smanjili broj objava koje je Moskva zabranila na svojim platformama.

Rusija je prošlog meseca zatražila od 13 stranih, uglavnom američkih tehnoloških kompanija, da do kraja 2021. godine uspostave zvanična predstavništva na ruskom tlu ili da se suoče s mogućim ograničenjima ili potpunim zabranama rada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...