Evropski izdavači podneli žalbu Evropskoj komisiji

Google ima monopol na digitalno oglašavanje u Evropi

Hi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

14.2.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Google ima monopol na digitalno oglašavanje u Evropi Google ima monopol na digitalno oglašavanje u Evropi
Savet evropskih izdavača podneo je žalbu protiv kompanije Google zbog narušavanja konkurencije na tržištu digitalnog oglašavanja. Članovi ovog udruženja, Axel Springer, News UK, Conde... Google ima monopol na digitalno oglašavanje u Evropi

Savet evropskih izdavača podneo je žalbu protiv kompanije Google zbog narušavanja konkurencije na tržištu digitalnog oglašavanja. Članovi ovog udruženja, Axel Springer, News UK, Conde Nast, Bonnier News i Editorial Prensa Iberica, prijavili su softverskog diva Evropskoj komisiji, tvrdeći da ih oglašivačkom tehnologijom drži u šaci.

U žalbi se navodi da je Google uspostavio kontrolu duž celog lanca digitalnog oglašavanja (ad tech), od kada je 2008. godine kupio kompaniju DoubleClick, i uspostavio monopol koji ima „devastirajuće posledice na prihode izdavače“, prenosi Danas.

“Ova žalba predstavlja jedinstvenu priliku za Evropsku komisiju da reši probleme nastale 2008. godine dozvolom za spajanje kompanija Google i DoubleClick, i da primeni mere koje bi vratile konkurenciju u oblast digitalnog oglašavanja”, poručio je predsednik Saveta Kristijan Van Tilo (Christian Van Thillo).

Google je u 2020. godini prihodovao 147 milijardi dolara od oglasa na internetu, više od bilo koje druge firme na svetu, piše Index.

U odgovoru na žalbu, u ime Google-a, naglašeno je da se takmiči sa hiljadama drugih provajdera u ovoj oblasti, kao i da se izdavačima na svaki uloženi evro u oglašavanje preko ove platforme vraća osmostruko kroz prihode.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...