NOVA USLUGA ZA KORISNIKE U AMERICI

Google mapa usmerava vozače na ekološke putanje

Hi-techLifestyleSvetVesti

1.4.2021 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 0

Google mapa usmerava vozače na ekološke putanje Google mapa usmerava vozače na ekološke putanje
Google mape počeće da usmeravaju vozače na rute za koje izračunaju da su ekološke na bazi nekoliko faktora. Kompanija je najavila da će ova... Google mapa usmerava vozače na ekološke putanje

Google mape počeće da usmeravaju vozače na rute za koje izračunaju da su ekološke na bazi nekoliko faktora. Kompanija je najavila da će ova funkcija biti najpre predstavljena u SAD kasnije ove godine, a da će potom uslediti “globalna ekspanzija“.

Google je saopštio da će istaknuti preporuke za putovanja koja generišu najmanju emisiju ugljenika koristeći podatke o saobraćaju i nagibima puteva, prenosi BBC. Nova funkcija je deo posvećenosti kompanije borbi protiv klimatskih promena.

Kada se pokrene, preporučena ruta u aplikaciji “Google Maps“ biće “ekološki prihvatljiva“, a korisnici će imati mogućnost da odustanu od nje. Ako postoji alternativna ruta kojom se stiže znatno brže, Google će ponuditi da izaberu uz uporednu procenu štetne emisije.

Foto: Wikimedia Commons

Prema rečima stručnjaka kompanije koja stoje iza novog proizvoda, u polovini slučajeva postoji mogućnost izbora ekološki prihvatljivije opcije sa minimalnim ili nikakvim vremenskim odstupanjem. Pretraživač Google u vlasništvu Alphabeta, saopštio je da koristi podatke o emisijama na bazi ispitivanja različitih tipova vozila i puteva.

Google se oslanja na podatke američke Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju i faktore podataka o putevima na padinama iz sopstvenih Street View zapisa, koji imaju karakteristike vazdušnih i satelitskih snimaka.

Kompanija Google
Foto: Tanjug/AP

Od juna Google će početi da upozorava vozače da putuju kroz zone sa niskim emisijama gasova gde su neka vozila zabranjena. Ove zone nalaze se u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji, Velikoj Britaniji i drugim zemljama. “Od Amsterdama do Džakarte“ gradovi su uspostavili zone sa niskim emisijama, koje ograničavaju kretanje vozila sa određenim dizel motorima, navodi Google na svom blogu.

“Da bismo podržali ove napore, radimo na upozorenjima kako bismo pomogli vozačima da bolje razumeju kada će se kretati kroz neku od tih zona“, objasnila je kompanija. Korisnici Google mapa moći će da uporede različite vidove prevoza i druge mogućnosti putovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...