Više od 645 miliona evra za računarstvo u oblaku i saradnju sa naučnom zajednicom

Google najavio velika ulaganja u Australiji

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

17.11.2021 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Google najavio velika ulaganja u Australiji Google najavio velika ulaganja u Australiji
Američki softverski gigant Google najavio je da će u narednih pet godina u Australiji uložiti milijardu australijskih dolara (oko 645,5 miliona evra), najavljujući proširenje... Google najavio velika ulaganja u Australiji

Američki softverski gigant Google najavio je da će u narednih pet godina u Australiji uložiti milijardu australijskih dolara (oko 645,5 miliona evra), najavljujući proširenje kapaciteta za računarstvo u oblaku (cloud) i saradnju sa naučnom zajednicom.

Kako je najavljeno, novac će biti iskorišćen za izgradnju istraživačkog centra, povećanje kapaciteta računarstva u oblaku i finansiranje partnera u lokalnim organizacijama. Ulaganje u sklopu ‘Inicijative za digitalnu budućnost’ trebalo bi u Australiji direktno da otvori 6.000 radnih mesta, a ukupno bi trebalo da podrži 28.000 poslova, prenosi SeeBiz.

„Australija se može svrstati među lidere novog svetskog talasa inovacija koji će da iskoriste tehnologiju radi poboljšanja života građana, otvaranja radnih mesta i poboljšanja zarada“, izjavio je šef kompanije Alphabet Inc. Sundar Pičaj (Sundar Pichai).

Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) ocenio je da će ova odluka biti od velike koristi australijskim kompanijama u predstojećem oporavku ekonomije.

„Kompanija će ulagati u partnerstvo sa lokalnim organizacijama, uključujući i australijsku naučnu agenciju Commonvealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO)“, naglasio je Morison.

Pomenuti plan će podstaći nastojanja Sidneja da izgradi status ‘Silicijumske doline južne hemisfere’, napominje BBC, podsetivši da bi izgradnja nekoliko milijardi dolara vrednog Tehnološkog centra u gradu trebalo da počne sledeće godine i da se završi do 2026. godine.

Nije sve teklo glatko za velike tehnološke kompanije u Australiji koje su se prošle godine našle na udaru kritike, budući da medijima nisu želele da plaćaju za sadržaj objavljen na njihovim platformama, podseća BBC.

Australija je u međuvremenu postala prva zemlja u svetu koja je zakonom obavezala velike tehnološke kompanije, uključujući Google i Facebook, da plaćaju prenesene informativne sadržaje.

Neki traže i da se ublaži dominacija Google pretraživača, pa je čelnik regulatora za tržišno nadmetanje u oktobru zatražio od te kompanije da na mobilnim telefonima instalira ‘ekran izbora’ i korisnicima omogući da izaberu i drugi pretraživač.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...