Fond za inovacionu delatnost otvorio konkurs za podršku malim i srednjim preduzećima

Inovacioni vaučeri za firme kojima su potrebne tehničke i tehnološke usluge

InovacijeInvesticijeNovacPreduzetnikSrbijaVesti

15.11.2021 12:07 Autor: Julijana Vincan 1

Inovacioni vaučeri za firme kojima su potrebne tehničke i tehnološke usluge Inovacioni vaučeri za firme kojima su potrebne tehničke i tehnološke usluge
Fond za inovacionu delatnost raspisao je javni poziv za mala i srednja preduzeća, kojima su potrebne usluge naučno-istraživačkih organizacija. Kako je najavljeno, prijave za dodelu inovacionih... Inovacioni vaučeri za firme kojima su potrebne tehničke i tehnološke usluge

Fond za inovacionu delatnost raspisao je javni poziv za mala i srednja preduzeća, kojima su potrebne usluge naučno-istraživačkih organizacija. Kako je najavljeno, prijave za dodelu inovacionih vaučera će trajati do utroška opredeljenih sredstava.

„Inovacioni vaučer preduzeća mogu da koriste za rešavanje tehničkog/tehnološkog problema na koji nailaze u svom poslovanju, odnosno naučnih, tehnoloških ili inovativnih usluga koje su za njih nove. Jednom podnosiocu prijave može biti odobreno više inovacionih vaučera u maksimalnom iznosu do 2,4 miliona dinara. Pojedinačnim inovacionim vaučerom finansira se do 60 odsto ukupnih troškova usluga, maksimalno do 800.000 dinara, ne uključujući porez na dodatu vrednost (PDV)“, istaknuto je u saopštenju Fonda.

Prijave se podnose putem portala Fonda, a vaučeri se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća. Potrebna dokumentacija za prijavu i uslovi programa dostupna je na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost. Za sva dodatna pitanja, zainteresovani mogu da se jave na e-mail adresu ivauceri@inovacionifond.rs.

Kako je naglašeno, sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za ovaj javni poziv obezbeđena su u okviru budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je ranije za portal Biznis.rs objasnila predsednica Upravnog odbora organizacije Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia), Svetlana Kisić, domaća preduzeća, da bi bila inovativna, moraju da budu ozbiljno podržana. Kako Srbija ima formiran Fond za inovacionu delatnost, ona smatra da su to koraci da i mi nešto menjamo, da ne pratimo samo svetske trendove, već i da iskoristimo talas inovativnosti.

„Da biste stvorili kapacitet za inovacije, bitno je da se razvijaju i privreda i društvo. Od ključne važnosti je podizanje kvaliteta i efikasnosti obrazovnog sistema i naučne zajednice, a zatim uspostavljanje adekvatnih veza između obrazovanja, nauke i privrede. Da bi se to postiglo, neophodno je promeniti sistem upravljanja naukom i inovacijama. To podrazumeva značajno povećanje ulaganja u taj sektor, kao i unapređenje relevantnosti naučnih istraživanja za razvoj privrede. Takođe, neophodno je unaprediti međunarodnu saradnju u domenu nauke i inovacija. Pored toga, važno je i razviti dostupne kanale finansiranja za ljude koji bi da ideju pretvore u proizvod. Kod nas nije razvijeno finansijsko tržište, ne postoji zakonska regulativa za primenu ‘venture capitala’ – ulaganja investitora u rizične projekte u početnoj fazi, a bez sredstava nema realizacije ideja“, zaključuje Kisić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...