Konobarske plate u Hrvatskoj oko 1.000 evra, a za kuvare do 3.000 evra

Očekuje se novi talas odlaska radnika, prava kriza dolazi tek na proleće i leto

BiznisBolji posaoPoslovanjePreduzetnik

4.11.2021 10:37 Autor: Julijana Vincan

Očekuje se novi talas odlaska radnika, prava kriza dolazi tek na proleće i leto Očekuje se novi talas odlaska radnika, prava kriza dolazi tek na proleće i leto
Kao jedna od najpogođenijih industrija usled pandemije korona virusa, ugostiteljstvo se nakon popuštanja mera suočilo sa drugim problemom – odlaskom radnika u inostranstvo tokom... Očekuje se novi talas odlaska radnika, prava kriza dolazi tek na proleće i leto

Kao jedna od najpogođenijih industrija usled pandemije korona virusa, ugostiteljstvo se nakon popuštanja mera suočilo sa drugim problemom – odlaskom radnika u inostranstvo tokom leta, a najčešće u zemlje regiona, kako bi tokom letnje sezone u toplijim krajevima zaradili nešto više novca. Potom su usledile Covid-19 propusnice koje su im dodatno otežale posao, a već postoje najave da se radnici pripremaju da se opet upute negde u potrazi za boljim prilikama, ali kako kažu predstavnici nekoliko udruženja – sve je još uvek veoma neizvesno.

„Tokom prošlogodišnjeg, višenedeljnog i višekratnog zatvaranja ugostiteljstva kao najpogođenije i ugroženije industrije, došlo je do velikog odliva radne snage u druge delatnosti. Mlađi i manje kvalifikovani radnici posao su potražili u onim koje su u tom trenutku, a i danas nude dobro plaćene poslove, kao što je dostava hrane i roba, dok su iskusni i kvalifikovani profesionalci u jednom broju nalazili poslove u zemljama koje su prve otvarale svoja tržišta za našu profesiju. Nemali broj njih upravo sada radi u zemljama Ujedinjenih arapskih emirata, Izraelu i drugim, ‘prekomorskim’ turističkim destinacijama“, rečeno je za Biznis.rs iz Udruženja ugostitelja Srbije – Esnaf.

Kako ističu, odlazak domaćih ugostiteljskih radnika u Hrvatsku je tokom protekle dve sezone bio manji nego prethodnih godina, odakle i potiču veliki problemi ove godine u Hrvatskoj sa ugostiteljskom radnom snagom i ‘agresivno’ oglašavanje dobro plaćenih poslova.

„U Srbiji imamo situaciju u kojoj kvalitetni i kvalifikovani radnici nedostaju već godinama, što se oseti i u kvalitetu ponude, ali pravu krizu u ugostiteljstvu očekujemo tek na proleće i leto sledeće godine. Edukacija i zakonska regulativa zapošljavanja u ugostiteljstvu u Srbiji su zastareli i ne idu u korak sa potrebama tržišta i ugostiteljstva i Esnaf želi da aktivno učestvuje u promeni u ovim oblastima radi oživljavanja i ubrzanja naše delatnosti – ugostiteljstva“, naglasili su naši sagovornici.

Goran Popadić iz Opšteg udruženja privrednika i zanatlija Niš naveo je za Biznis.rs da Covid propusnice ne samo što će oterati ugostiteljske uposlenike iz Srbije, već će mnogi vlasnici zatvoriti objekte, jer dobar deo njih, kako kaže, drži poslove u objektima sa visokim zakupom.

Foto: Pixabay.com

„Da li će uopšte moći da rade na moru ili da odu u inostranstvo krajnje je neizvesno, jer se Covid-19 mere menjaju iz dana u dan i kod nas i u inostranstvu. Moramo spasavati domaće ugostiteljstvo i turizam iznalaženjem rešenja između preduzetnika i Vlade Srbije. Potrebno je hitno odrediti radnu grupu koja će sa nama uskladiti opstanak ugostiteljstva i turizma sa suzbijanjem pandemije. Jedno je sigurno, a to je da virus ne dolazi u 22h. U proteklom periodu zaključavanja sve mere su se pokazale bez efekata, samo su produbljivale konflikt između preduzetnika i državnog aparata. Narod i omladina su se sami organizovali, zakupljivali kuće po periferiji gradova Srbije, pravili privatna veselja i druženja što pospešuje širenje pandemije, drži je van kontrole, a siva ekonomija i ostale kriminalne delatnosti cvetaju, a sve nauštrb legalno prijavljenih radnji, koje uredno sve plaćaju državi. Stoga nije jasno čemu prisila i represija“, upitao je Popadić.

Milena Amon iz Udruženja ‘Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije’ izjavila je za naš portal da Udruženje nema saznanja o visini plata na primorju i potencijalnom potražnjom, jer će to zavisiti od mogućnosti putovanja i očekivanog broja turista, što je sve trenutno, kako kaže, neizvesno.

„Za ugrožene delatnosti kao što su ugostiteljstvo i turizam bilo bi dobro da se konačno sprovede uredba koja je na snazi i koja je namenjena saniranju štete, a koja se ne sprovodi. Radnici su zainteresovani za sezonske poslove tamo gde mogu da zarade više, a popularne destinacije su zemlje u regionu. Glavna prepreka za više plate u Srbiji su visoki nameti na zarade zbog čega se Udruženje zalaže za izmenu poreskog sistema i sistema nameta na pravedan, sveobuhvatan i transparentan način. Manji nameti će dovesti do povećanja zarada, prelaska radnika ‘na crno’ u legalne tokove, proširenja obuhvata poreskih obveznika, rasta potrošnje i većeg standarda“, smatra Amon. 

Prema saznanjima udruženja Esnaf i podacima agencije za horeka kanal, Fabulous Black iz Beograda, koja je pridruženi član Esnafa, sve dok je situacija u Srbiji, zbog loše regulative i niskog standarda takva kakva jeste, domaći radnici će tražiti posao na drugoj strani.

„Jezička i fizička povezanost i blizina čini da od toga najviše koristi ima Hrvatska, kojoj je turizam jedan od glavnih oslonaca privrede. Ukoliko naši radnici prihvate propusnice i vakcinaciju koju oni budu tražili za sve radnike, možemo da očekujemo da će mnogi i sledećeg leta raditi tamo za plate koje se kreću od 1.000 evra za konobare i radnike u restoranima brze hrane, pa do 3.000 evra za kvalitetne i iskusne kuvare, što je svakako više od proseka koji može da im ponudi naše tržište. Nemamo podatke o pomoćnim radnicima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, ali činjenica je da dobar deo tih pozicija hrvatsko ugostiteljstvo takođe popunjava iz Srbije, što se oseti i u nedostatku sezonske radne snage u voćnjacima Srbije tokom leta“, objašnjavaju iz Esnafa.

Dodaju da su Covid-19 propusnice, koje su selektivno uvedene i samo za ugostiteljstvo, ‘ubilačka mera’ za industriju ugostiteljstva i smatraju da su verovatno bile najlakše rešenje za nadležne zbog individualnosti i razjedinjenosti, koja je jedna od osnovnih karakteristika ugostiteljske delatnosti.

„Same propusnice neće uticati na to da li će više ili manje naših radnika odlaziti u inostranstvo, osim ako se tamo ne promeni regulativa prema propusinacma koja je danas snažnija nego u Srbiji, ovde mislimo i na turističke brodove – kruzere. Ipak, ugostiteljskoj razjedinjenosti je kraj. Esnaf svojim radom okuplja ugostitelje Srbije i uskoro će ugostiteljstvo biti grana privrede sa kojom će država moći i morati da pregovara o svim aspektima našeg poslovanja na dobro i jednih i drugih“, zaključuju naši sagovornici iz Udruženja ugostitelja Srbije.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...