Udruženje noćnih barova i klubova nije oduševljeno najavom gradonačelnika Beograda

Nema zabrane okupljanja i proslava, ali će biti Covid-19 propusnica

LifestylePoslovanjePreduzetnikSrbijaVestiZdravlje

24.9.2021 15:19 Autor: Julijana Vincan 0

Nema zabrane okupljanja i proslava, ali će biti Covid-19 propusnica Nema zabrane okupljanja i proslava, ali će biti Covid-19 propusnica
U Gradu Beogradu trenutno se ne razmišlja o zabrani okupljanja i proslava, već se, prema rečima gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića smatra da... Nema zabrane okupljanja i proslava, ali će biti Covid-19 propusnica

U Gradu Beogradu trenutno se ne razmišlja o zabrani okupljanja i proslava, već se, prema rečima gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića smatra da su Covid-19 propusnice realnije rešenje.

„To je jedini način da se zaštite one koji nisu vakcinisani, ali i da se omogući privredi da radi. U ovom trenutku u Beogradu je 57,5 odsto građana vakcinisano prvom dozom, drugom je vakcinisano 55,5 procenata. Mnoge zemlje u okruženju imaju sličan problem nedovoljnog odziva građana na vakcinaciju. Mi ćemo nastaviti da pozivamo građane da se vakcinišu. Imao sam sastanke sa studentima Medicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta, održali smo zajedničku tribinu. Svi koji mogu da daju svoj doprinos trebalo bi da se angažuju, kako bismo pružili što više informacija građanima o važnosti vakcinacije. Ono na šta uvek moramo da skrećemo pažnju je da su među preminulima uglavnom nevakcinisani ljudi. Dakle, glavna poruka nevakcinisanima je da ne čekaju, već da se što pre vakcinišu“, izjavio gradonačelnik Beograda gostujući u Beogradskoj hronici, piše na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda
Foto: Biznis.rs/Predrag Prpić

Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, Miša Relić, naglasio je da ne može da govori u ime svih ugostitelja, već samo ispred pomenutog udruženja.

„Niko u našem udruženju se ne raduje Covid-19 propusnicama, to je nadam se svima jasno, svima će pasti broj poseta u početku, i toga smo svesni. Ali, u situaciji gde imamo opciju tih propusnica koje se koriste u većem delu evropskih država ili opciju da nas ponovo zatvaraju, što za nas znači bankrot ili borbu za naša prava na ulici, mi naravno biramo Covid-19 propusnice, jer čvrsto verujemo da ćemo na 52 odsto vakcinisanih i toliko ljudi koji su preležali korona virus, dakle imaju antitela, moći relativno normalno da radimo. Kad kažem ‘normalno’, mislim na poslovanje bez ograničenja kapaciteta i radnog vremena“, izjavio je Relić za Biznis.rs.

Foto: Tanjug

Svaki građanin na ulazu u ugostiteljski objekat, ukoliko se usvoje Covid-19 propusnice, treba da priloži neki od dokumenata – potvrdu o vakcinaciji, negativan brzi antigenski test ne stariji od 72 sata, PCR test ne stariji od 72 sata, potvrdu lekara o preležanoj infekciji u poslednjih 12 meseci, ili serološki test na prisustvo antitela korona virusa.

„Covid-19 propusnice su spremne. Kada će konačno biti uvedene i za koja sva mesta će biti potrebne, kao i na koji način će se kontrolisati njihova primena, o tome se još uvek malo zna – čeka se sednica Kriznog štaba“, istakao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, a prenosi Danas.

Tu sednicu treba da zakaže Vlada Srbije, odnosno premijerka Ana Brnabić, predsednica Kriznog štaba, koja je još pre deset dana najavila mogućnost uvođenja ovih propusnica. Ostaje nejasno zbog čega je potrebno toliko vremena za uvođenje istih, kada u Srbiji već postoji sistem digitalnih zelenih sertifikata, koje izdaje e-Uprava, i koji sadrže podatke o vakcinaciji, PCR testiranju, kao i preležanom korona virusu.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu treće (buster) doze Pfizer vakcine za starije od 65 godina, kao i za one građane koji zbog osnovnih bolesti mogu da budu u riziku od razvoja težeg oblika korona virusa.

U Srbiji je u poslednja 24 sata korona virus potvrđen kod još 6.462 osobe, od testirana 21.290 uzorka. Od posledica zaraze preminulo je 40 obolelih. Ukupno u našoj zemlji do sada su 893.023 osobe obolele od bolesti Covid-19, a registrovano je 7.926 smrtnih slučajeva. Na bolničkom lečenju trenutno se nalazi 5.197 pacijenata, od kojih je 191 na respiratorima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...