Velika borba na tržištu cloud usluga

Google pokušao da “preotme” evropske klijente Microsofta

SvetVesti

16.7.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Google pokušao da “preotme” evropske klijente Microsofta Google pokušao da “preotme” evropske klijente Microsofta
Google je ponudio grupi cloud firmi sa sedištem u Evropskoj uniji paket vredan oko 470 miliona evra (512 miliona dolara) u neuspelom pokušaju da... Google pokušao da “preotme” evropske klijente Microsofta

Google je ponudio grupi cloud firmi sa sedištem u Evropskoj uniji paket vredan oko 470 miliona evra (512 miliona dolara) u neuspelom pokušaju da poremeti njihovu raniju antimonopolsku nagodbu sa korporacijom Microsoft.

Provajderi infrastrukturnih usluga u oblaku u EU, ili CISPE, prošle nedelje su odbacili žalbu antimonopolskom ogranku Unije na procese licenciranja softvera kompanije Microsoft nakon što su posredovali u dogovoru da dobiju pravedniji pristup tehnologijama američke kompanije. CISPE je ranije tvrdio da je Microsoft previše otežao klijentima da promene dobavljače u oblaku tako što je svoj poslovni softver povezao sa svojim Azure uslugama.

Ali samo nekoliko dana pre nego što je sporazum objavljen, Google je dao kontraponudu osmišljenu da ubedi CISPE da održi žalbu evropskom telu, prema poverljivim dokumentima u koje je Bloomberg imao uvid.

Paket je ukupno iznosio oko 455 miliona evra softverskih licenci za Google tehnologiju u oblaku tokom pet godina, kao i 14 miliona evra u gotovini, kao deo dugoročnog predloga za partnerstvo sa čuvenom firmom iz Kalifornije.

Googleova ponuda je bila uslovljena time da CISPE zadrži svoju žalbu EU protiv navodnog monopola Microsofta.

Ali ponuda nije uticala na članove CISPE-a, koje uključuje niz evropskih firmi. Umesto toga, odlučili su da prihvate ponudu koja im omogućava da koriste poboljšane Microsoft Azure funkcije — sa provajderima usluga kojima je dozvoljeno da ponude Microsoft aplikacije i usluge na svojim lokalnim infrastrukturama u oblaku. Ljudi upoznati sa sporazumom rekli su da Microsoftova ponuda takođe dolazi sa finansijskim doprinosom od 10 miliona evra.

Googleovo poslovanje u oblaku je ostvarilo profit u prvom kvartalu od 900 miliona dolara – znatno ispred projekcija analitičara od 672,4 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.