Počele pripreme za rad portala “eKonsultacije”

Građani će imati priliku da učestvuju u donošenju odluka od javnog značaja

SrbijaVesti

18.6.2021 12:20 Autor: Ljiljana Begović 2

Građani će imati priliku da učestvuju u donošenju odluka od javnog značaja Građani će imati priliku da učestvuju u donošenju odluka od javnog značaja
Prema Zakonu o državnoj upravi i Zakonu o planskom sistemu Republike Srbije, doneta je odluka o uspostavljanju portala “eKonsultacije”, kojim će se omogućiti javnosti... Građani će imati priliku da učestvuju u donošenju odluka od javnog značaja

Prema Zakonu o državnoj upravi i Zakonu o planskom sistemu Republike Srbije, doneta je odluka o uspostavljanju portala “eKonsultacije”, kojim će se omogućiti javnosti da učestvuje u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa.

Prema novoj odluci svi nadležni organi državne uprave biće u obavezi da blagovremeno na portalu „eKonsultacije” objavljuju sve relevantne informacije o konsultacijama i javnim raspravama koje sprovode u okviru svoje nadležnosti.

Ovim portalom koji je u sastavu portala eUprava upravljaće Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

eUprava logo
Foto: eUprava

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu će u saradnji sa drugim nadležnim organima državne uprave i službama vlade učestvovati u izradi posebnog plana obuka državnih službenika iz nadležnih organa državne uprave koji će biti ovlašćeni za upravljanje pojedinačnim postupcima na portalu „eKonsultacijaˮ.

Takođe, biće napravljena i dostupna tehnička uputstva o načinu korišćenja novog portala.

Prema novoj odluci svi državni organi će odrediti svoje predstavnike koji će upravljati pojedinačnim postupcima na portalu „eKonsultacije”, u delu koji se odnosi na sprovođenje konsultacija odnosno javnih rasprava.

Za razvoj i upotrebu novog portala “eKonsultacije” biće zadužena zajednička grupa za koordinaciju javnih politika i praćenje sprovođenja regulatorne reforme, koja će pratiti da li nadležni organi državne uprave blagovremeno pružaju podatke i koriste portal „eKonsultacije” na propisan način.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...