slabo poverenje u platne kartice

Građani Srbije čak 81 odsto transakcija plaćaju u kešu

AnalizaNovacRegionU fokusuVesti

6.7.2021 18:50 Autor: Miljan Paunović 1

Građani Srbije čak 81 odsto transakcija plaćaju u kešu Građani Srbije čak 81 odsto transakcija plaćaju u kešu
Istraživanje portala „Statista“ pokazalo je da građani Srbije, za razliku od većine evropskih zemalja nemaju poverenja u plaćanje kreditnim karticama, piše Nova.rs. Prema rezultatima... Građani Srbije čak 81 odsto transakcija plaćaju u kešu

Istraživanje portala „Statista“ pokazalo je da građani Srbije, za razliku od većine evropskih zemalja nemaju poverenja u plaćanje kreditnim karticama, piše Nova.rs.

Prema rezultatima ovog portala građani Srbije čak 81 odsto transakcija plaćaju u kešu, dok je, primera radi, u Francuskoj to svega 24 odsto ili u Italiji gde je 57 odsto korisnika plaća gotovinom.

Rezultati istraživanja pokazali su da je osetna razlika u plaćanju kešom između severozapada i istoka Evrope. Razloge tome treba svakako tražiti u razlikama u razvijenosti dva kraja Evrope, te razlikama koje su nastale još u vreme Hladnog rata.

Komparativno posmatrano, građani na severozapadu u zemljama poput Velike Britanije ili nordijskih zemalja transakcije u kešu čine samo 20 odsto ukupnih transakcija. Sa druge strane, u zemljama koji se nalaze na istoku taj nivo plaćanja ide čak do 70 odsto.

Iznenađujuće, Nemci čak 63 odsto transakcija izvršavaju u kešu, što je prilična razlika u odnosu na razvijene zemlje Zapadne Evrope.

Kada je reč o balkanskim zemljama, građani ovog dela Evrope umnogome koriste plaćanje gotovinom. Građani Srbije veoma su nepoverljivi kartici ili su jednostavno verni kešu, pa čak 81 odsto transakcija izvršavaju ovako.

Slična situacija zabeležena je i u regionu. Bugari identično kao i građani Srbije plaćaju kešom, pa je taj procenat isto 81 odsto u ukupnim transakcijama.  U Bosni i Hercegovini u gotovini se izvršava 70 odsto transakcija, u Hrvatskoj 73, a u Sloveniji 63 odsto.

Za Severnu Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru ne postoje podaci. Jedino ko je više nepoverljiv od građana Srbije je Albanija, gde je procenat plaćanja gotovinom 88 odsto.

Tagovi
SRBIJA VESTI
  • BOLEK

    15.1.2023 #1 Author

    Sada ce se sve vise prebacivati to na online

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...