micotakis subvencioniše plaćanje računa građana

Grčka proizvođačima struje uvodi „krizni“ porez

EURegionVesti

18.7.2024 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Grčka proizvođačima struje uvodi „krizni“ porez Grčka proizvođačima struje uvodi „krizni“ porez
Grčka će tokom leta proizvođačima struje naplaćivati „krizni“ porez i prihodom subvencionirati račune domaćinstava kako bi im pomogla s visokim troškovima života, saopštio je... Grčka proizvođačima struje uvodi „krizni“ porez

Grčka će tokom leta proizvođačima struje naplaćivati „krizni“ porez i prihodom subvencionirati račune domaćinstava kako bi im pomogla s visokim troškovima života, saopštio je premijer Kirijakos Micotakis.

„Veleprodajne cene električne energije porasle su u prethodnim nedeljama zbog poremećaja na evropskom tržištu struje i Grčka mora nešto da preduzme, dok Evropska unija (EU) ne pronađe rešenje za taj problem“, rekao je Micotakis, piše Reuters.

On je naveo da je Vlada zato odlučila da proizvođačima električne energije koji koriste gas uvede jednokratni porez i upotrebi prihod za smanjivanje računa za struju u avgustu, prenosi Mina.

„Kompanije će plaćati krizni porez dva meseca, a Vlada će za početak subvencionisati račune samo za avgust“, dodao je Micotakis.

Ministarstvo energetike objaviće detalje tog plana.

Atina je u junu rafinerijama uvela vanredni porez od 33 odsto na „jako visoku zaradu“ u prošloj godini, koja je proizišla iz značajnih promena na međunarodnom tržištu nafte. Prihod bi trebalo da bude upotrebljen za podršku budžetu i pomoć penzionerima s niskim primanjima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.