Nastavak obustave rada u američkoj kompaniji

Gubici Boeinga zbog štrajka mere se u milijardama

Firme u fokusuSvetVesti

17.9.2024 14:53 Autor: Vladimir Jokanović 2

Gubici Boeinga zbog štrajka mere se u milijardama Gubici Boeinga zbog štrajka mere se u milijardama
Kompanija Boeing saopštila je da zamrzava zapošljavanje i razmatra privremena otpuštanja kako bi smanjila troškove i ograničila uticaj štrajka, uz pokušaj da obuzda dug... Gubici Boeinga zbog štrajka mere se u milijardama

Kompanija Boeing saopštila je da zamrzava zapošljavanje i razmatra privremena otpuštanja kako bi smanjila troškove i ograničila uticaj štrajka, uz pokušaj da obuzda dug od oko 60 milijardi dolara.

Članovi sindikata koji su na štrajkačkim linijama ispred Boeingovih fabrika u Sijetlu izrazili su malo razumevanja za finansijske probleme kompanije. Mnogi su naveli da očekuju dugotrajne pregovore i višenedeljni štrajk, prenosi Reuters.

Analitičari procenjuju da bi dugotrajan štrajk mogao koštati Boeing nekoliko milijardi dolara, dodatno opteretivši već napete finansije kompanije i povećavajući mogućnost za sniženje njenog kreditnog rejtinga.

Mladi radnici Boeinga kažu da su našli povremene poslove kao dostavljači hrane kako bi dopunili 250 dolara nedeljno koje sindikat isplaćuje tokom štrajka, počevši od treće nedelje. Boeing i sindikalni lideri napravili su grešku tokom početnih pregovora, najavivši dogovor o preliminarnom ugovoru koji je više od 94 odsto radnika kasnije odbilo.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje od 40, a kompanija je ponudila 25 odsto što zaposleni nisu prihvatili. Analitičari predviđaju da će biti potrebno vreme da se ponovo izgradi poverenje i postigne novi dogovor sa radnicima koji su godinama frustrirani zbog stagnacije plata i rasta troškova života.

Istraživačka firma Melius Research je otkrila da je prosečna plata u firmama iz sektora aeronautike i odbrane porasla za 12 odsto između 2018. i 2023. godine, dok je u Boeingu pala za šest procenata.

  • SUNCE

    17.9.2024 #1 Author

    Strajk je jedini nacin za ostvarivanje prava radnika pa ga uvek podrzavam

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.9.2024 #2 Author

    Podrzavam,i treba kada se oglisuju za molbe zaposlenih..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.