Najvrednija visokoškolska ustanova na svetu mogla je da ostvari i bolji rezultat da je imala više ulaganja u rizični kapital

Harvardski univerzitet uvećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

LifestyleSvetVesti

15.10.2021 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Harvardski univerzitet uvećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara Harvardski univerzitet uvećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara
Harvardski univerzitet (Harvard University), već najbogatiji na svetu, saopštio je da je u fiskalnoj godini koja je završena u junu ostvario dobit od 34... Harvardski univerzitet uvećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

Harvardski univerzitet (Harvard University), već najbogatiji na svetu, saopštio je da je u fiskalnoj godini koja je završena u junu ostvario dobit od 34 odsto i tako povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara, preneli su američki mediji.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje su njegovi zvaničnici ocenili kao izvanredan, ostvario ulaganjima u privatni i javni sektor.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor univerzitetskog investicionog fonda Harvard Managament Company, N. P. Narvekar, rekao je da bi ovogodišnja dobit možda bila dosta veća da je univerzitet investirao u rizičnije poslove. On je, međutim, napomenuo da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem finansijskom izveštaju naveo da je Harvard poslednjih godina rizikovao mnogo manje od nekih drugih fakulteta. „Drugim rečima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC-a“, rekao je Narvekar.

Tako je, na primer, MIT (Massachusetts Institute of Technology) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 odsto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Braun Univerzitet (Brown University) sa 52 odsto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...