HENRI KISINDŽER PREDVIĐA TEŠKA VREMENA Korona će promeniti svetski poredak

IzdvajamoSvetVesti

6.4.2020 12:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

HENRI KISINDŽER  PREDVIĐA TEŠKA VREMENA Korona će promeniti svetski poredak HENRI KISINDŽER  PREDVIĐA TEŠKA VREMENA Korona će promeniti svetski poredak
Veteran američke diplomatije Henri Kisindžer (Henry Kissinger 96) objavio je autorski tekst u dnevniku Wall Street Journal pod naslovom: “Pandemija korona virusa zauvek će... HENRI KISINDŽER  PREDVIĐA TEŠKA VREMENA Korona će promeniti svetski poredak

Veteran američke diplomatije Henri Kisindžer (Henry Kissinger 96) objavio je autorski tekst u dnevniku Wall Street Journal pod naslovom: “Pandemija korona virusa zauvek će promeniti svetski poredak”, ističući da pomno prati aktuelnu krizu, a naročito njene ekonomske aspekte.

Kisindžer je predvideo teška vremena i istovremeno je pohvalio dosadašnje poteze Bele kuće, navodeći da je napravljen “solidan posao po pitanju izbegavanja inicijalne katastrofe”.

On je istakao da se SAD moraju snažno angažovati u pronalasku leka za korona virus, ali i pomoći u “ponovnoj izgradnji globalne ekonomije i zaštiti liberalnog svetskog poretka”.  Prema njegovim rečima, neko će svakako morati da radi na podizanju svetske ekonomije kada se kriza bude završila.

Činjenica je da su SAD trenutno najteže pogođene epidemijom korona virusa, dok američki “ekonomski izazivač” Kina iz koje je potekla pandemija, stoji daleko bolje. Kina stoji bolje i od drugih država, jer je uspela da zaustavi “prvi talas” širenja zaraze u provinciji Hubej, ocenio je Kisindžer, dodajući da i dalje preti širenje zaraze na drugom mestu, naročito ako bude prebrzo otvorila granice i aerodrome.

Kisindžer je od 1973. do 1977. godine bio na dužnosti državnog sekretara u admininistaciji predsednika Ričarda Niksona (Richard Nixon) i Džeralda Forda (Gerald Ford).  Dve godine uporedo je obavljao funkciju savetnika u Nacionalnom odboru za bezbednost u kojem je bio od 1969. do 1975. godine. Po završetku aktivne političke karijere bavio se profesurom na Univerzitetu Georgetown.

Henri Kisindžer rođen je 27. Maja 1923. godine u nemačkom Fritu u Vajmarskoj republici. Doktorirao je na Harwardu, a u njegove najveće diplomatske uspehe ubrajaju se normalizacija odnosa sa Kinom 1971. godine i postizanje sporazuma o ograničenom naoružavanju sa SSSR. Ima ćerku i sina, a od 1974. je u braku sa drugom suprugom Nensi (Nancy).

Tagovi
SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...