ELEKTRIČNI MIKROAUTOMOBIL KOJI JE OSVOJIO KINU USKORO I U EVROPI

HG Mini EV pretekao Teslu po prodaji u januaru

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

25.2.2021 12:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

HG Mini EV pretekao Teslu po prodaji u januaru HG Mini EV pretekao Teslu po prodaji u januaru
Niskobudžetni električni automobil Hong Guang Mini EV koji se prodaje u Kini po ceni 4.500 američkih dolara premašio je po prodaji luksuzne automobile kompanije... HG Mini EV pretekao Teslu po prodaji u januaru

Niskobudžetni električni automobil Hong Guang Mini EV koji se prodaje u Kini po ceni 4.500 američkih dolara premašio je po prodaji luksuzne automobile kompanije Tesla. Hong Guang Mini EV proizvodi se u okviru zajedničkog ulaganja vodeće kineske fabrike automobila SAIC Motor sa američkim automobilskim gigantom General Motors, a lokalno poznati naziv njihovog proizvoda je Wuling.

Prodaja modela Mini EV u Kini bila je prošlog meseca približno dvostruko veća od prodaje Tesle 3, prenosi BBC. Pored najpopularnijeg Mini EV za 4.500 dolara, postoji poboljšani model sa klima uređajem, po ceni nešto višoj od 5.000 dolara. Automobili se prodaju kao „narodno sredstvo za putovanje na posao“. Tesla 3 se u Kini prodaje po ceni 39.000 dolara, što je skoro devet puta skuplje od Mini EV.

Foto: Youtube screenshot

Stručnjaci za električne automobile navode da, iako je očigledno da Mini EV zaostaje za Teslom po pitanju baterije, autonomije (200 km) i performansi, praktičnost i niska cena učinili su ga najprodavanijim kineskim vozilom „nove energije“. Proizvodnja osnovnog modela koji ima maksimalnu brzinu 100 kmh pokrenuta je prošle godine, a automobil je registrovan za četiri osobe.

Vlada u Pekingu ozbiljno se bavi smanjenjem zagađenja i postaje globalni lider u usvajanju i promociji inovacija električnih vozila, navode tamošnji eksperti, dodajući da su dobrodošli automobili kao što su Hong Guan Mini EV, kao i oni više klase poput onih koje proizvode NIO i Tesla.

Izvor: InsideEVs

Kina je proširila mrežu stanica za punjenje baterija na električnim vozilima na više od 500.000, a 2015. godine bilo ih je oko 57.000. Broj prodatih električnih vozila u Kini u 2020. premašio je 1,3 miliona, što je godišnji rast prodaje za osam odsto.

Da bi promovisala električna vozila, kineska vlada nudi registarske tablice besplatno i one su zagarantovane. U velikim kineskim gradovima postoje liste čekanja za registrovanje novih automobila sa benzinskim motorima. Na registraciju se čeka mesecima, pa čak i godinama, jer je njihov broj a tablice se dobijaju kroz razne aukcijske sisteme.

U drugoj polovini prošle godine prodato je 112.000 komada Hong Guan Mini EV, dok je najprodavaniji automobil godine u Kini bio Teslin model 3, koji se proizvodi u Šangaju. U januaru ove godine prodaja kineskog modela skoro dvostruko je nadmašila Teslin 3. Prodato je 25.778 komada, dok je Tesla prodao 13.843. Procenjuje se da je Hong Guan Mini EV trenutno drugi najprodavaniji električni automobil u svetu, dok je Kina drugo najveće tržište za automobile Tesla, posle SAD.

Kineski mikroautomobil mogao bi uskoro da počne da se proizvodi u Evropi, pod nazivom FreZe Nikrob EV u saradnji sa letonskom kompanijom Dartz Motorz, a njegova cena bila bi 9.999 evra, prenosi portal Electrive. Cena niža od 10.000 evra učinila bi ovaj model najjeftinijim električnim automobilom u Evropi. Značajno viša cena od one u Kini, objašnjava se potrebom za prilagođavanjem i dodatnim bezbednosnim sistemima.

  • Anna

    28.2.2021 #1 Author

    Hahahaha! Kinezi mogu da naprave za 3000 a celom svetu treba tri puta više novca za pravljenje malog električnog automobila!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...