Uz ovaj broj zaraženih, Covid pasoši nisu glavna tema, saglasni ministarka Tatjana Matić i Aleksandar Seničić

Hoće li Srbija uspeti da dogovori sporazume o putovanju za omiljene destinacije naših turista?

AnalizaBiznisIzdvajamoSrbijaTurizamU fokusuVesti

18.3.2021 12:30 Autor: Marija Jovanović 2

Hoće li Srbija uspeti da dogovori sporazume o putovanju za omiljene destinacije naših turista? Hoće li Srbija uspeti da dogovori sporazume o putovanju za omiljene destinacije naših turista?
Evropska unija donela je odluku kako će u budućnosti izgledati takozvani Covid-19 pasoši. Iako još uvek nema preciznih infomacija šta očekuje građane zemalja koji... Hoće li Srbija uspeti da dogovori sporazume o putovanju za omiljene destinacije naših turista?

Evropska unija donela je odluku kako će u budućnosti izgledati takozvani Covid-19 pasoši. Iako još uvek nema preciznih infomacija šta očekuje građane zemalja koji su van EU, pretpostavlja se da će slični uslovi važiti za sve vrste putovanja.

„Predlog zelenog digitalnog sertifikata je dobra vest za naše građane, jer će on omogućiti slobodno i bezbedno kretanje Evropom. Na ovaj način je izbegnuta politizacija pitanja vakcinacije. Ostavljen je rok u naredna tri meseca da se ovo rešenje i primeni u praksi za šta je Srbija apsolutno spremna. U tehničkom smislu, potvrda o vakcinaciji koja se izdaje u Srbiji je interoperabilna, poseduje QR kod, i ja verujem da neće biti nikakvih problema oko usaglašavanja“, rekla je za portal Biznis.rs ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona naglašava da predlog Evropske komisije ne otežava poziciju Srbije.

„Naprotiv, jako je značajno što u predlogu dokumenta piše da će zeleni digitalni sertifikati biti kompatibilni sa sertifikatima Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove. Ruska vakcina Sputnjik V je u proceduri odobrenja od strane pomenute agencije, a očekuje se i da kineska vakcina Sinopharm u aprilu ove godine, započne proces dobijanja licence kod Svetske zdravstvene organizacije. To govori da će sve vakcine koje postoje na tržištu praktično moći da budu deo ovog sertifikata“, ističe ministarka Matić.

Foto: mtt.gov.rs

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, jer samo ako je situacija u zemlji epidemiološki stabilna možemo da razmišljamo o putovanjima.

Ministarska podseća da su, s obzirom da je Grčka jedna od omiljenih destinacija srpskih turista, prvo započeti pregovori još pre dva meseca sa resornim ministarstvima Republike Grčke o olakšanom načinu putovanja naših građana.

„Grčki ministar turizma Haris Teoharis dolazi u zvaničnu posetu Beogradu 29. marta kada ćemo potpisati Zajedničku izjavu kojom dve zemlje pokazuju volju da bliskom saradnjom prevaziđu prepreke izazvane pandemijom Covid-19. Takođe, sa njihovim Ministarstvom za Digitalnu upravu razgovaramo već duže vreme o usaglašavanju digitalnih sertifikata i verujemo da ćemo uskoro postići dogovor na obostrano zadovoljstvo. Pregovaramo i sa Izraelom čiji su turisti veoma česti gosti u Srbiji, posebno u Beogradu, takođe na temu uzajamnog priznavanja digitalnih sertifikata o vakcinaciji. Naš cilj je da pre svega olakšamo kretanje građana u zemlje regiona i naravno Evropske unije“, zaključila je ministarka Matić.

Foto: Tanjug

Iako Evropska unija još uvek nije zauzela jasan stav prema ljudima koji su van EU, sada je jasnije da putnici imaju tri opcije za putovanje. Olakšavajuća okolnost je što svaka od zemalja članica može da donese autonomnu odluku o pravilima i procedurama, objašnjava za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

„Kada je reč o samim uslovima, kako smo mogli da vidimo u samoj odluci koja se odnosi na građane EU, jedan od uslova će biti potvrda o vakcinaciji, pre svega za vakcine koje je odobrila Evropska komisija za lekove. Alternativa je negativan PCR test i antigenski test kao druga opcija, dok je treća opcija dokaz da je putnik preležao bolest, odnosno dokaz o postojanju antitela“, kaže naš sagovornik.  

Prema njegovim rečima, prve dve opcije testova su relativno prihvatljive i za sve one koji budu želeli da putuju to ostaje kao opcija dokle god vakcine kojima su se vakcinisali naši građani ne budu prihvatljive od strane EU.

„Vrlo je jasno naznačeno da će svaka zemlja članica moći shodno svojim potrebama i planovima autonomno da odluči koja će pravila EU važiti prilikom ulaska u zemlju. Očekujemo da zemlje EU u koje naši ljudi putuju, kao što su Grčka, Bugarska i Kipar, zauzmu malo drugačiji i širi stav i da prihvate potvrdu o vakcinaciji bez obzira o kojoj vakcini je reč, a da alternative za one koji nisu vakcinisani budu testovi koji se pominju i u odluci EU“, napominje Seničić.  

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju možemo se nadati nekoj pristojnoj turističkoj sezoni, uz uslov da se situacija u Srbiji stabilizuje jer, kako kaže, ako ostanemo na ovom broju zaraženih ostaje bojazan da će bilo kakav sporazum o putovanju teško biti izvodljiv.

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister (David McAllister) rekao je da bi i zemlje Zapadnog Balkana trebalo uključiti u procese kojima se preko zdravstvenih sertifikata postepeno vraća sloboda kretanja unutar Evrope.

“Ako zemlje Zapadnog Balkana ispune neophodne uslove treba da učinimo sve kako bi i njih, pored 27 zemalja EU, uključili u slobodno kretanje širom Šengena”, kazao je Mekalister.

  • GocaBG

    18.3.2021 #1 Author

    Stalno neka uslovljavanja kad je Srbija u pitanju…

    Odgovori

  • Tanja

    18.3.2021 #2 Author

    Ima nade za letovanja ove godine 😊

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...