EU PREDSTAVILA DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT ZA PUTOVANJA

Svaka zemlja članica bira koju vakcinu će da prizna

EUIzdvajamoLifestyleVestiZdravlje

17.3.2021 13:55 Autor: Vladimir Jokanović 9

Svaka zemlja članica bira koju vakcinu će da prizna Svaka zemlja članica bira koju vakcinu će da prizna
Evropska unija predstavila je u sredu takozvani kovid pasoš, odnosno propusnicu za putovanja koja će se pokazivati na aerodromima i graničnim prelazima kako bi... Svaka zemlja članica bira koju vakcinu će da prizna

Evropska unija predstavila je u sredu takozvani kovid pasoš, odnosno propusnicu za putovanja koja će se pokazivati na aerodromima i graničnim prelazima kako bi građani EU dokazali da su vakcinisani. “Cilj nam je da pomognemo državama članicama da vrate slobodu kretanja na siguran, odgovoran i pouzdan način“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) koja je predstavila plan u Briselu.

Reč je o dokumentu pod nazivom “digitalni zeleni sertifikat“ koji obuhvata tri različita sertifikata, potvrdu o vakcinaciji i njenu marku, podatak o mestu vakcinisanja i broju primljenih doza. Drugo, potvrdu negativnog PCR testa ili brzog testa antigena i treće, lekarsku potvrdu za one koji su se nedavno oporavili od zaraze Covid-19, prenosi Euronews.

Digitalni zeleni sertifikat biće besplatan, dvojezičan, univerzalan, siguran, nediskriminatoran i dostupan u fizičkom ili digitalnom formatu, putem QR koda. Cilj uvođenja dokumenta je da se olakša “sigurno i slobodno kretanje“ unutar EU tokom pandemije.

Izvor. Evropska komisija

U tekstu predloga Evropske komisije navedeno je da bi sve države članice trebalo automatski da priznaju sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove, ali da vlade država članica imaju pravo da priznaju i ostale vakcine. “Države članice mogu da prihvate i druge vakcine“, navodi Evropska komisija.

Procedura odlučivanja o zvaničnom uvođenju “zelenog pasoša“ trebalo bi da bude okončana u junu, kako bi se podržala letnja turistička sezona, koja je za neke zemlje poput Grčke neophodna za ekonomski opstanak, prenosi France24. Predlog EK razmatraće se u Evropskom parlamentu. EU za sada nije iznela detalje o uslovima za putovanje građana trećih zemalja.

  • Milovan94

    17.3.2021 #1 Author

    Svaki komentar je suvišan.

    Odgovori

  • Tanja

    17.3.2021 #4 Author

    Svašta!

    Odgovori

  • GocaBG

    17.3.2021 #5 Author

    No comment…

    Odgovori

  • Anna

    17.3.2021 #6 Author

    Biće veselo. Najbolje da svi prime sve vakcine za svaki slučaj! 😂

    Odgovori

  • Sara

    18.3.2021 #7 Author

    Baš tako

    Odgovori

  • Irena

    18.3.2021 #8 Author

    Konačno jedna vest na jednom mestu. Ostale vesti su totalno zbunjujuće pa moraš sve da pročitaš da bi shvatio šta je pisac hteo da kaže a šta je iskrivio da bi imao više čitalaca.

    Odgovori

  • Ljilja

    19.3.2021 #9 Author

    Ovo su poslednji trzaji, da neće kineski turisti da prime evropsku vakcinu pre turističke posete Evropi….hm sumnjam….ovo je samo radna verzija Kovid pasoša.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...