Nove mere ograničenja u Evropi

Holandija ponovo uvela zatvaranje, u Briselu neredi

EULifestyleVestiZdravlje

20.12.2021 18:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Holandija ponovo uvela zatvaranje, u Briselu neredi Holandija ponovo uvela zatvaranje, u Briselu neredi
Evropske zemlje pooštravaju ograničenja kako bi smanjile širenje omikron varijante korona virusa, nakon što je Holandija proteklog vikenda ponovo uvela striktno zatvaranje širom zemlje.... Holandija ponovo uvela zatvaranje, u Briselu neredi

Evropske zemlje pooštravaju ograničenja kako bi smanjile širenje omikron varijante korona virusa, nakon što je Holandija proteklog vikenda ponovo uvela striktno zatvaranje širom zemlje. Nemačka je postavila nove uslove za ulazak putnika iz Velike Britanije i nekoliko drugih evropskih zemalja, budući da je omikron zarazniji od prethodnih sojeva virusa i može da inficira i potpuno vakcinisane.

Od ponedeljka je samo nemačkim državljanima i putnicima u tranzitu dozvoljen ulazak iz Velike Britanije. Oni koji uđu u zemlju biće u obavezi da provedu 14 dana u karantinu, bez obzira na to da li su vakcinisani, prenosi Financial Times.

Uvedena su i ograničenja za putnike iz Danske, Francuske i Norveške, koji moraju u petodnevni karantin ukoliko nisu vakcinisani ili oporavljeni od Covid-19.

Austrija, koja upravo izlazi iz nacionalnog karantina, saopštila je da će od ponedeljka dozvoliti ulazak samo vakcinisanim putnicima. Oni koji nisu primili dopunsku vakcinu moraće da se testiraju pri ulasku u zemlju.
Holandska vlada naložila je zatvaranje svih barova i prodavnica koje nisu neophodne, ugostiteljske objekte, bioskope i teretane, a zabrana rada će važiti najmanje do 14. januara. Sportski događaji biće održavani bez publike, a tokom božićnih praznika domaćini će moći da pozovu najviše četvoro gostiju u kuću.

Irska od ponedeljka uvodi zabranu rada posle 20 sati za pabove i restorane, nakon što je vlada odustala od preporuka zdravstvenih stručnjaka da naredi zatvaranje objekata u 17 sati. Zvaničnici su upozorili da se broj dnevnih infekcija popeo na 20.000.

Foto: Tanjug/AP

Italijansko Ministarstvo zdravlja poručilo je regionima da pojačaju mere planiranja za upravljanje trenutnom fazom epidemije i potencijalnim porastom hospitalizacija. U regiji Kampanja zabranjena su okupljanja u zatvorenom prostoru.

Britanske vlasti saopštile su da ne mogu da garantuju da neće narediti zatvaranje pre Božića. Španija i Portugal, gde su stope vakcinacije među najvišim u Evropi, upozorili su da će možda morati da pooštre ograničenja uporedo sa širenjem omikron varijante korona virusa.

Francuska je od subote zabranila turistička i poslovna putovanja iz Velike Britanije sa izuzecima za francuske državljane i stanovnike, kao i za one sa esencijalnim razlozima. Belgija je najavila da će u sredu razmotriti mogućnost uvođenaj novih mera.

Foto: Tanjug/AP

Uvođenja i najave novih mera izazvale su demonstracije u gradovima širom Evrope. Hiljade demonstranata okupilo se u nedelju u Briselu uz parole „slobodna zona“ i „dosta je bilo“, u znak protesta protiv kampanje vlade za vakcinaciju. Među okupljenima bili su i belgijski zdravstveni radnici koji će od 1. januara imati rok od tri meseca da se vakcinišu ili će u protivnom ostati bez posla, prenosi Euronews.

Snažno prisustvo policije bilo je primetno na ulicama pre početka protesta. Mirni protesti pretvorili su se u nasilne, a policija je upotrebila fizičku silu, suzavac i vodene topove, dok su desetine demonstranata uhapšeni. Dan ranije u Parizu i više gardova u Francuskoj održane su demonstracije protiv novih mera ograničenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...