HOLANĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT KOJI ŠTEDI GORIVO Posebno izrađen asfalt, ali i rasveta na solarnu energiju

AutomobiliEkologijaInovacijeLifestylePreduzetnikSvetU fokusuVestiZanimljivosti

1.12.2020 15:58 Autor: Julijana Vincan 0

HOLANĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT KOJI ŠTEDI GORIVO Posebno izrađen asfalt, ali i rasveta na solarnu energiju HOLANĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT KOJI ŠTEDI GORIVO Posebno izrađen asfalt, ali i rasveta na solarnu energiju
Energetski najodrživiji auto-put presvučen asfaltom koji smanjuje otpor guma, čime vozači štede gorivo, izgrađen je u Holandiji. Reč je o obnovljenom putu između gradova... HOLANĐANI NAPRAVILI AUTO-PUT KOJI ŠTEDI GORIVO Posebno izrađen asfalt, ali i rasveta na solarnu energiju

Energetski najodrživiji auto-put presvučen asfaltom koji smanjuje otpor guma, čime vozači štede gorivo, izgrađen je u Holandiji.

Reč je o obnovljenom putu između gradova Delft i Zutemer, čija je podloga izrađena od asfalta koji smanjuje otpor kotrljanja automobilskih guma, tako da učesnici u saobraćaju troše manje goriva na deonici puta dugoj 17 kilometara.

Ta deonica ima i sopstveno, održivo snabdevanje energijom. Snagu za rasvetu puta, kao i za semafore, generiše 220 solarnih panela, koji su ugrađeni u zaštitnike protiv buke.

Crna vozila
Foto: Pexels.com

Da bi mogli tokom noći da koriste lokalno generisanu električnu energiju, pored puta je postavljena velika baterija koja pothranjuje solarnu energiju tokom dana.

Osvetljenje pored puta takođe je učinjeno održivijim pomoću energetski efikasnijih LED svetiljki, koje se prigušuju kada je put manje opterećen.

Semafori na putu imaju ugrađene senzore, pa je odvijanje saobraćaja ravnomernije, bez čestih zaustavljanja i ubrzavanja. To će, kako se procenjuje, smanjiti saobraćajnu gužvu i emisiju štetnih gasova, prenosi Sputnjik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...