HOTELIJERI U RS PRED BANKROTOM, POPUNJENOST MANJA OD 10 ODSTO Traže novi paket državne pomoći

BiznisRegionTurizamVesti

22.7.2020 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HOTELIJERI U RS PRED BANKROTOM, POPUNJENOST MANJA OD 10 ODSTO Traže novi paket državne pomoći HOTELIJERI U RS PRED BANKROTOM, POPUNJENOST MANJA OD 10 ODSTO Traže novi paket državne pomoći
Smanjen broj gostiju zbog epidemije korona virusa u Republici Srpskoj, ugrožava radna mesta 14.000 radnika u oblasti ugostiteljstva, tvrde hotelijeri i ugostitelji. Nakon razgovara... HOTELIJERI U RS PRED BANKROTOM, POPUNJENOST MANJA OD 10 ODSTO Traže novi paket državne pomoći

Smanjen broj gostiju zbog epidemije korona virusa u Republici Srpskoj, ugrožava radna mesta 14.000 radnika u oblasti ugostiteljstva, tvrde hotelijeri i ugostitelji.

Nakon razgovara sa predstavnicima Privredne komore, oni su istakli da im je neophodan novi paket mera pomoći Vlade, prenosi RTRS.

U odnosu na prošlu godinu, kapaciteti hotela u Republici Srpskoj nisu dostigli ni 10 odsto popunjenosti. Zatvorene granice i smanjen broj domaćih turističkih aranžmana od polovine marta doveo je zaposlene u hotelima i ugostiteljskim objektima u nepovoljan položaj, tvrde vlasnici.

Oni su uputili zahtev Vladi da nastavi uplata minimalne plate i doprinosa.

Hotelijeri će zahteve uputili i Institutu za javno zdravstvo, radi izmene preporučenih mera zaštite koje se odnose na maksimalan broj gostiju u objektu, a podržali su ih i predstavnici Privredne komore.

Predsednik Regionalne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je jedan od zahteva da Vlada Srpske prati stanje u toj delatnosti, odnosno zaposlenost i prihode, te da se nastavi paket pomoći i da zaposleni imaju minimalne plate i uplaćene doprinose.

Račić je naveo da hoteli u Srpskoj usled virusa korona već od 15. marta nisu imali goste, dodavši da je ta privredna delatnost ugrožena jer je u junu popunjenost kapaciteta bila svega sedam odsto.

Hotelijeri i ugostitelji traže i niže cene električne energije i komunalnih usluga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...