primenjivaće se mehanizam dvojnog iskazivanja cena

Hrvati će saznati tačan datum prelaska sa kune na evro tek sledeće godine

BankeNovacRegionVesti

27.10.2021 18:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvati će saznati tačan datum prelaska sa kune na evro tek sledeće godine Hrvati će saznati tačan datum prelaska sa kune na evro tek sledeće godine
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u sredu da će se tačan datum prelaska s kune na evro znati tek sledeće... Hrvati će saznati tačan datum prelaska sa kune na evro tek sledeće godine

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u sredu da će se tačan datum prelaska s kune na evro znati tek sledeće godine.

„Ako će to biti 1. januar 2023. godine, imamo još samo 14 meseci. Nekima se to može činiti mnogo, ali za sam proces to je relativno malo vremena“, rekao Vujčić, a prenosi Tanjug.

Dodao je da će biti donet zakon koji će precizno odrediti kako će se prelazak sa kune na evro dešavati, te da će temeljni princip biti zaštita potrošača tako da tokom same tranzicije oni ne dođu u lošiji položaj nego što su bili pre toga, ni u pogledu konverzije depozita niti konverzije kredita. Sve to će važiti i za preduzeća.

„Iskustva svih zemalja koje su do sada ušle u evrozonu pokazuju da je rast plata bio viši od rasta cena, a životni standard stanovništva porastao, i zbog toga je podrška u zemljama koje su do sada uvele evro vrlo visoka“, naveo je on.

U drugim zemljama u tranziciji koje su uvele evro, podrška jedinstvenoj valuti je oko 80 odsto, što po Vujčiću dokazuje da je strah od pada standarda bezrazložan.

Najavio je da će HNB sledeće godine početi intenzivnu kampanju informisanja građana i privrednika o tome koje su karakteristike prelaska s kune na evro.

Hrvatski guverner je takođe rekao da će se primeniti mehanizam dvojnog iskazivanja cena, koji se pokazao vrlo korisnim u drugim zemljama, i da on neće obuhvatiti samo cene u prodavnicama, već i plate, sve vrste naknada, usluga i slično, da bi se ljudi navikli na nove cene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...