U komšiluku još uvek nisu adekvatno rešena prava zaposlenih za „inovativne servise“

Hrvati žele da regulišu pitanje radnika preko online platformi

RegionVesti

10.3.2021 11:45 Autor: Marko Miladinović 0

Hrvati žele da regulišu pitanje radnika preko online platformi Hrvati žele da regulišu pitanje radnika preko online platformi
Već mesecima se u Hrvatskoj najavljuju izmene postojećeg Zakona o radu, kojim bi trebalo da se reguliše i rad preko online platformi. Poslovni dnevnik... Hrvati žele da regulišu pitanje radnika preko online platformi

Već mesecima se u Hrvatskoj najavljuju izmene postojećeg Zakona o radu, kojim bi trebalo da se reguliše i rad preko online platformi. Poslovni dnevnik piše da je na ovaj način zaposleno oko 40.000 Hrvata.

U pitanju je rad za servise kao što su Wolt, Bolt, Uber, no u Poslovnom konstatuju da se na ovim platformama donose „fleksibilna i inovativna rešenja za krajnje korisnike, a u praksi otvaraju pitanja (ne)adekvatne zaštite prava radnika“. Prečesto se zaposlenima ne uplaćuju bolovanja ili zdravstveno osiguranje, niti za njih ima nekakve sigurnosti o očuvanju radnog mesta.

U ovom trenutku, radnici za online platforme koje su registrovale svoje poslovanje u Hrvatskoj mogu da se zaposle putem studentskih zadruga, preko ugovora o delu ukoliko su prethodno registrovali svoju firmu, ili koristeći usluge posebnih agregatora – privatnih preduzeća koja su uspostavila ugovor o saradnji sa online poslodavcima i posreduju u pronalaženju kadrova, u suštini ih prepuštajući „na lizing“.

Direktor kompanije Wolt u Hrvatskoj Matko Katanec ističe da većina zaposlenih bira da bude prijavljeno preko pomenutih agregatora (čak do 80 odsto), jer im je to manje opterećujuće u smislu odvajanja za otvaranje i održavanje sopstvene firme, ali priznaje da jedan deo ovih posrednika posluje u „sivoj zoni“ i nanosi lošu reputaciju čitavom sektoru.

Ostaje da se vidi kako će država uskoro reagovati prema negativnoj praksi takvih preduzeća, i da li će prava radnika preko online platformi dugoročno biti razrešena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...