HRVATSKA I ZVANIČNO NA CRVENOJ LISTI SLOVENIJE I VELIKE BRITANIJE Turisti koji se vraćaju u zemlju posle 22. avgusta idu u dvonedeljni karantin

BiznisRegionTurizamVesti

21.8.2020 09:33 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKA I ZVANIČNO NA CRVENOJ LISTI SLOVENIJE I VELIKE BRITANIJE Turisti koji se vraćaju u zemlju posle 22. avgusta idu u dvonedeljni karantin HRVATSKA I ZVANIČNO NA CRVENOJ LISTI SLOVENIJE I VELIKE BRITANIJE Turisti koji se vraćaju u zemlju posle 22. avgusta idu u dvonedeljni karantin
Slovenija je i zvanično stavila Hrvatsku na crvenu listu. Ovu odluku donela je slovenačka vlada na sednici. I Vlada Velike Britanije je odlučila da... HRVATSKA I ZVANIČNO NA CRVENOJ LISTI SLOVENIJE I VELIKE BRITANIJE Turisti koji se vraćaju u zemlju posle 22. avgusta idu u dvonedeljni karantin

Slovenija je i zvanično stavila Hrvatsku na crvenu listu. Ovu odluku donela je slovenačka vlada na sednici. I Vlada Velike Britanije je odlučila da stavi Hrvatsku na crvenu listu, a narednih dana se očekuje egzodus Britanaca s hrvatske obale, kojih je prema nekim procenama oko 20.000

Hrvatska je zvanično na listi od 21. avgusta, a to znači da će svi koji ulaze u Sloveniju iz Hrvatske, uključujući i slovenačke državljane, morati u dvonedeljnu izolaciju. Tranzit kroz Sloveniju će i dalje biti moguć. Slovenci će sa odmora bez obaveznog karantina moći da se vrate najkasnije do 24. avgusta, a oni koji u Hrvatsku odu nakon 21. avgusta  neće moći da izbegnu karantin od 14 dana.

Hrvatska je ponovo zabeležila veliki broj novozaraženih korona virusom, 255 osoba, što je treći po redu neslavni rekord.

Foto: Tanjug/AP

Zbog odluke o stavljanju Hrvatske na crvenu listu, mnogi turisti pogotovo iz Slovenije, da bi izbegli karantin masovno napuštaju primorje.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba (HAK) najveće gužve na graničnim prelazima su sa Slovenijom, posebno na graničnom prelazu Macelj, kao i na putevima Maclju.

„Pojačan je saobraćaj i na Istarskom ipsilonu prema GP Kaštel i Plovanija, Krčkom mostu i pojedinim graničnim prelazima. Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putu i da održavaju bezbedno rastojanje između vozila“, saopštili su iz HAK, prenosi Tanjug.

Prema najnovijim informacijama, na graničnim prelazima Macelj, Plovanija i Kaštel stvorile su se kilometarske kolone i čeka se više od sat i po. Kolona teretnih vozila na Maclju je ogromna i čeka se duže od tri sata.

Gužve su i na granici prema BiH, gde se takođe čeka oko sat i po.

Na graničnim prelazima s Mađarskom je situacija obrnuta – nema čekanja na izlaz iz Hrvatske, ali se na ulaz u Hrvatsku čeka oko pola sata.

Restoran i ljudi na ulici Splita
Foto: Pixabay.com

Osim Slovenije i nekoliko zemalja EU, Hrvatsku je na crvenu listu dodala i Velika Britanija.

Vest je britanskim medijima potvrdio britanski ministar Grant Šaps (Grant Shapps). Odluka je doneta na sednici Vlade, a detalji zasad nisu poznati. Zasigurno je da će uskoro početi egzodus Britanaca s hrvatske obale, kojih je prema nekim procenama oko 20.000. Ne vrate li se do roka koji je propisala britanska vlada, do 22. avgusta u 4 ujutro, dvonedeljni karantin će biti obavezan.

„Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske, Austrije i Trinidada i Tobaga sada će morati u samoizolaciju na 14 dana“, napisao je Šaps, prenosi Jutarnji list.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...