HRVATSKA NARODNA BANKA OČEKUJE OVE GODINE PAD BDP OD OSAM ODSTO Naredna donosi rast od 5,2 procenta

BankeNovacRegionVesti

15.10.2020 13:04 Autor: Julijana Vincan 0

HRVATSKA NARODNA BANKA OČEKUJE OVE GODINE PAD BDP OD OSAM ODSTO Naredna donosi rast od 5,2 procenta HRVATSKA NARODNA BANKA OČEKUJE OVE GODINE PAD BDP OD OSAM ODSTO Naredna donosi rast od 5,2 procenta
Centralna banka Hrvatska objavila je da u ovoj godini očekuje godišnji pad realnog BDP od osam odsto, a u sledećoj rast od 5,2 procenata. ... HRVATSKA NARODNA BANKA OČEKUJE OVE GODINE PAD BDP OD OSAM ODSTO Naredna donosi rast od 5,2 procenta

Centralna banka Hrvatska objavila je da u ovoj godini očekuje godišnji pad realnog BDP od osam odsto, a u sledećoj rast od 5,2 procenata. 

„Projekcija se zasniva na pretpostavci da epidemiološka situacija neće iziskivati značajnije pooštravanje mera socijalnog distanciranja koje bi mogle imati nepovoljne učinke na ekonomsku aktivnost“, ističu u HNB. 

Prema novim makroekonomskim projekcijama, a zbog povoljnijih izvoznih rezultata, HNB očekuje nešto brži oporavak u odnosu na projekciju iz jula. 

„Tako se trenutno očekuje godišnji pad realnog BDP od osam odsto (u odnosu na pad od 9,7 procenata procenjenih u julu), kao i rast od 5,2 procenta u 2021. godini (u odnosu na prethodno predviđenih 6,2 procenata)“, ističu u Centralnoj banci.

Vaga na digitronu - krompir sa jedne i novac sa druge strane
Foto: Pixabay.com

Kako napominju, zbog mogućnosti pogoršanja epidemiološke situacije u odsustvu efikasnog medicinskog rešenja i dalje pretežu negativni rizici za ostvarivanje projekcije. 

Uprkos samo postupnom oporavku, procenjuju da bi se stopa inflacije potrošačkih cena mogla u 2021. godine ubrzati na 1,1 odsto, nakon usporavanja na izrazito niskih 0,2 procenta u ovoj godini, na šta je velikim delom uticalo pojeftinjenje naftnih derivata. 

„Premda su povoljnije trenutne procene u odnosu na očekivanja iz jula, prihodi od turizma znatno će se smanjiti ove godine. To će se nepovoljno odraziti na višak na tekućem i kapitalnom računu platnog bilansa, koji bi se u ovoj godini mogao blago smanjiti na 3,7 odsto BDP, a isti nivo viška očekuje se i u sledećoj godini“, poručuju iz Centralne banke.

Foto: Pixabay.com

Rizici za finansijsku stabilnost, kako navode, mogli bi da porastu u slučaju snažnijeg pogoršavanja epidemiološke situacije i uvođenja strožih mera socijalnog distanciranja sa nepovoljnim učinkom na ekonomiju. 

„Sporiji ekonomski oporavak, kao i rast duga privatnog sektora umanjili bi sposobnost otplate dugova, odnosno njegovu solventnost. To bi dodatno ugrozilo kvalitet kreditnog sektora preduzeća i domaćinstava, koji se već pogoršavaju u segmentu rizičnijih neosiguranih gotovinskih kredita stanovništvu“, naglašavaju u HNB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...