garancija države

Hrvatska odobrila HEP-u kreditno zaduženje do milijardu evra za nabavku energenata

BiznisInvesticijeNovacVesti

4.6.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Hrvatska odobrila HEP-u kreditno zaduženje do milijardu evra za nabavku energenata Hrvatska odobrila HEP-u kreditno zaduženje do milijardu evra za nabavku energenata
Vlada hrvatske je odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) kreditno zaduženje do ukupno jedne milijarde evra, za finansiranje nabavke električne energije, gasa, uglja i toplotne energije,... Hrvatska odobrila HEP-u kreditno zaduženje do milijardu evra za nabavku energenata

Vlada hrvatske je odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) kreditno zaduženje do ukupno jedne milijarde evra, za finansiranje nabavke električne energije, gasa, uglja i toplotne energije, kao i za kupovinu gasa koji će HEP utisnuti u podzemno skladište u Okoli.

HEP-u je odobreno kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka do iznosa od 600 miliona evra, za finansiranje nabavke struje, gasa, uglja i toplotne energije, piše Poslovni.hr.

Ministar privrede i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da je vladin potez motivisan osiguranjem dovoljne količine energenata za građane i privredu, pod uticajem krize u Ukrajini.

Vlada je zadužila HEP i da radi osiguranja zaliha gasa na teritoriji Hrvatske, osigura 270,83 miliona prostornih metara gasa i utisne ga u podzemno skladište ovog energenta Okoli. U tu svrhu HEP-u je odobreno kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka do iznosa od 400 miliona evra.

HEP d.d.

Ulica grada Vukovara 37, 10000 Zagreb , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.251.713.491,23 (2020)
Broj zaposlenih:
498 (2020)

Država će prema vladinoj odluci u petak izdati državne garancije HEP-u za oba kredita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...