HRVATSKA U DRUGOM KVARTALU DOTAKLA DNO RECESIJE Ekonomisti u trećem tromesečju očekuju pad od 13,2 odsto

RegionVesti

17.11.2020 14:13 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKA U DRUGOM KVARTALU DOTAKLA DNO RECESIJE Ekonomisti u trećem tromesečju očekuju pad od 13,2 odsto HRVATSKA U DRUGOM KVARTALU DOTAKLA DNO RECESIJE Ekonomisti u trećem tromesečju očekuju pad od 13,2 odsto
Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) predviđaju realni pad BDP u trećem tromesečju ove godine od 13,2 odsto u odnosu na isti period lani. S... HRVATSKA U DRUGOM KVARTALU DOTAKLA DNO RECESIJE Ekonomisti u trećem tromesečju očekuju pad od 13,2 odsto

Analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) predviđaju realni pad BDP u trećem tromesečju ove godine od 13,2 odsto u odnosu na isti period lani. S obzirom na oštar pad u prethodnom periodu, u trećem kvartalu se očekuje rast od tri procenta u odnosu na drugi kvartal ove godine.

„Na osnovu kretanja indeksa, očekujemo da bi godišnja stopa pada realnog BDP u trećem tromesečju 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla da iznosi 13,2 odsto, što je manja stopa pada BDP u odnosu na drugo tromesečje, kada je BDP zabeležio pad od 15,1 odsto“, navodi u svom saopštenju EIZ.

Izvor: Ekonomski institut, Zagreb

Veliki uticaj na pad BDP ima i smanjen broj turističkih dolazaka kao i prihodi državnog budžeta od poreza na dodatu vrednost.

Desezonirani podaci, izračunati na bazi procene godišnjeg rasta BDP u trećem kvartalu, sugerišu da bi hrvatski BDP u periodu jul-septembar 2020. mogao da poraste za tri procenta u odnosu na prethodno tromesečje, naveo je EIZ.

Ekonomisti navode da podaci ukazuju da je Hrvatska već u drugom kvartalu dotakla dno recesije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...